Tijdens een interview met Forbes vertelde Peter Clarke, hoofd wereldwijde LNG bij ExxonMobil, waarom het bedrijf steeds meer inzet op vloeibaar aardgas, wat haaks staat op de ambities van veel landen om koolstofvrij te worden.
De essentie: Volgens de ExxonMobil-topman is LNG essentieel om “honderden miljoenen mensen” wereldwijd, die nu geen toegang hebben tot genoeg energie om van een redelijke levensstandaard te genieten, uit de armoede te halen, zonder een beroep te doen op het nog sterker vervuilende steenkool.
- “Miljarden mensen op aarde genieten van de voordelen van betaalbare, betrouwbare energie die zorgt voor een langer, gelukkiger en gezonder leven”, zegt Clarke. De (vooral westerse) landen waar hij naar verwijst consumeren per capita veel meer energie dan ontwikkelingslanden.
- “In ontwikkelingslanden hebben honderden miljoenen mensen te kampen met verschillende niveaus van energiearmoede.” Volgens Clarke hebben velen zelfs geen toegang tot brandstof om te koken of hun woning te verwarmen. “De energievoorziening zal dus moeten groeien om die bevolkingsgroepen in staat te stellen hun levensstandaard te verbeteren”, zegt hij.
- Veel armere landen grijpen om die reden naar steenkool om hun bevolking van energie te voorzien. Steenkool is immers zeer abundant en goedkoop, maar het gebruik ervan stoot disproportioneel veel koolstof uit. Westerse landen kunnen het zich daarentegen veroorloven om grotendeels andere brandstoffen te gebruiken.
- “Bijna 40 procent van de elektriciteit in de wereld wordt nog altijd gegenereerd uit steenkool”, zegt Clarke. Hij zegt dat LNG ervoor kan zorgen dat landen die nu nog afhankelijk zijn van steenkool hun uitstoot kunnen verminderen, zonder meteen massaal te moeten investeren in hernieuwbare bronnen.
De schalie-revolutie
- De auteur van het stuk, David Blackmon, haalt de VS aan als voorbeeld. Sinds de ‘schalie-revolutie’ er in 2008 van start ging, heeft het land zijn consumptie van steenkool gehalveerd, van meer dan een miljard ton per jaar tijdens de piek in 2007 naar zo’n 500 miljoen ton in 2021. Intussen zijn de VS uitgegroeid tot de grootste producent en een van de grootste exporteurs van vloeibaar aardgas in de wereld.
- Dat is zichtbaar in de uitstootcijfers. De VS stoten sinds 2007 zo’n 20 procent minder CO2 uit. Per capita is de daling zelfs nog groter, zo’n 25 procent. Volgens Blackmon is die vermindering “veel groter dan de reducties in andere ontwikkelde landen.”
- Bij die laatste opmerking moet toch een kanttekening worden geplaatst, want tijdens dezelfde periode zijn in de EU gelijkaardige dalingen opgetekend. Het grote verschil: in plaats van meer aardgas te consumeren om het dalende steenkoolgebruik te compenseren, consumeert de EU meer energie uit hernieuwbare bronnen. Toch is één ding duidelijk: hoe minder steenkool, hoe minder uitstoot.
- Hoe dan ook zal Exxon gebruik blijven maken van de enorm hoge vraag naar LNG wereldwijd. Clarke gelooft dat de LNG-industrie nog tot minstens 2050 zal blijven groeien. Exxon is overigens niet het enige Amerikaanse bedrijf dat dit gelooft. Het land is in sneltempo nieuwe infrastructuur aan het bouwen om het goedje te exporteren. Binnenkort worden de VS de grootste exporteerders van LNG in de wereld.
(ns)