Exxon Mobil Corp., een van de grootste oliemaatschappijen in de wereld, probeert al sinds maart zijn operaties stop te zetten in Rusland. Dat is niet naar de zin van de dictator Vladimir Poetin, die de exit van het bedrijf al maandenlang blokkeert. Exxon Mobil heeft om die reden de eerste stap gezet om Rusland aan te klagen.
De oliemaatschappij probeert al vijf maanden lang uit het Sakhalin-1-project te stappen, een olie- en gasproject aan de noord- en oostzijde van het Russische eiland Sachalin in de Zee van Ochotsk, ten noordoosten van Japan. Eerder deze maand werd die exit tegengehouden door een presidentieel decreet. Met andere woorden, Poetin heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Exxon Mobil de operaties in het land niet kan verlaten.
Om dat toch te kunnen doen, heeft het bedrijf nu een eerste stap gezet richting een rechtszaak. “We hebben de Russische federale regering in kennis gesteld over het meningsverschil rond het decreet, dat onze rechten en ons vermogen belemmert om de activiteiten veilig te beëindigen”, zei Exxon Mobil dinsdag in een verklaring.
Sakhalin-1
Sakhalin-1 produceerde vorig jaar zo’n 227.000 vaten olie per dag, ofwel zo’n twee procent van alle Russische olie. Het project, waarvan Exxon Mobil de grootste aandeelhouder is, is een van de grootste buitenlandse investeringen in Rusland. Het bedrijf bezit momenteel 30 procent van Sakhalin-1.
Maar sinds Rusland buurland Oekraïne binnenviel, probeert de oliegigant zijn aandeel van de hand te doen. Sinds mei ligt de productie om die reden zelfs zo goed als stil. Sinds juni is er ook geen ruwe olie meer geëxporteerd van De Kastri, de terminal waar het zwarte goud van Sakhalin-1 wordt opgeslagen, volgens berichtgeving van Bloomberg.
Gijzelneming
Toch wil Rusland Exxon Mobil niet loslaten. Het bedrijf zei eerder in augustus nochtans dat het een derde partij had gevonden die het aandeel van 30 procent wil overnemen. Poetin wil de oliemaatschappij echter in het land houden, omdat het volgens Bloomberg zeer uitdagend zou zijn voor een nieuwe eigenaar om de productie terug veilig op te schalen.
Om die reden houdt Rusland het bedrijf nu zo goed als gegijzeld: Volgens berichtgeving van het Russische staatsnieuwsagentschap Tass zou het dispuut kunnen worden opgelost door de productie terug op te starten. Het citeert daarbij een vertegenwoordiger van de Russische oliereus Rosneft PJSC, een andere aandeelhouder van het project, dat 20 procent van Sakhalin-1 in handen heeft.
(ns)