Russische oliereus Rosneft keert, ondanks westerse sancties, recorddividend uit

Dankzij de rijzende olieprijzen kan Rosneft over 2021 een recorddividend uitkeren.

  • Het Russische staatsbedrijf zei vandaag dat het 23,63 roebel per aandeel als slotdividend zou uitbetalen, waarmee de uitbetaling voor vorig jaar op 41,66 roebel (omgerekend zo’n 0,66 euro) komt.
  • In totaal zal het Russische staatsbedrijf zijn aandeelhouders 441,5 miljard roebel (6,5 miljard euro) uitkeren, bericht de zakenkrant de Financial Times.
  • Dat recorddividend bedraagt de helft van Rosneft’s jaarlijkse nettowinst, 883 miljard roebel. Ook dat is, als hoogste netto-inkomen van de onderneming ooit, een bedrag voor de annalen. De winst was een bijna verzesvoudiging ten opzichte van die het jaar daarvoor, toen de pandemie tot een ineenstorting van de vraag leidde.

Die aanzienlijke winstuitkering beklemtoont wat een meevaller de stijgende grondstoffenprijzen uiteindelijk voor het Kremlin zijn. En de hausse blijft aanhouden: zo rondde de Europese benchmark Brent ruwe olie vandaag voor het eerst in twee maanden de prijskaap van 120 dollar per vat. Onzekerheid over het toekomstige aanbod blijft immers als een donkere wolk over de oliemarkt hangen.

Stokken in de wielen

Ondanks de boost door de goede cijfers heeft Rosneft moeite om het productieniveau op peil te houden. De westerse strafmaatregelen, ingesteld vanwege de Russische inval in Oekraïne, beginnen het bedrijf stokken in de wielen te steken.

Hoewel alleen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de invoer van Russische olie hebben verboden, hebben veel marktspelers zelf boycots ingesteld en Russische leveringen gemeden. Het gedoe waarmee onder meer de verscheping en verzekering van de olievrachten gepaard gaat, is hun iets te veel.

Sinds 15 mei is het ook grondstoffenhandelaars in de Europese Unie en Zwitserland verboden om vaten van Rosneft elders in de wereld te verkopen. Hierdoor wordt de Russische producent afgeschermd van enkele van de machtigste bedrijven ter wereld, die van vitaal belang zijn om olie bij de consument te krijgen.

Afgezien van de sancties raakt Rosneft ook steeds meer geïsoleerd van het westen. Zo kondigde BP, die andere energiereus, in februari aan zijn aandeel van bijna 20 procent in de staatsolieproducent te willen verkopen. En deze maand nog gaf de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, een persoonlijke vriend van Vladimir Poetin, zijn zitje op als hoofd van de raad van toezicht bij het bedrijf.

“Engste man van Rusland”

Het belang van het bedrijf voor Rusland kan niet overschat worden. Rosneft is verantwoordelijk voor maar liefst 40 procent van de productie van Russische ruwe olie.

De olie die de staatsoliemaatschappij aan de wereld levert is een van Poetins belangrijkste geopolitieke instrumenten. De belastingen die het bedrijf in Rusland betaalde, brachten het Kremlin alleen al in 2020 zo’n 1,8 miljard roebel op. Dat geld zou genoeg zijn geweest om ongeveer 40 procent uit de jaarlijkse militaire begroting te bekostigen, schrijft het Britse dagblad The Guardian.

De onderneming wordt geleid door Igor Sechin, een oligarch die zowel als “de éminence grise van het Kremlin” als “de engste man van Rusland” wordt omschreven. Begin maart nam de Franse regering nog een superjacht van Sechin, die geldt als Poetins rechterhand, in beslag.

(ns)

Meer