Extreme weersomstandigheden: “Alle voorspellingen van 20 jaar geleden komen uit”

Extreme weersomstandigheden gijzelen de planeet. In onze contreien flirt de barometer vrijdag met de 39 graden Celsius en is sprake van de hoogste zomertemperaturen ooit.

Griekenland

Toch is dat klein bier vergeleken met de meest vernietigende bosbranden sinds de Tweede Wereldoorlog, die in Griekenland het leven hebben gekost aan 85 mensen. 

Japan

Dan is er de hittegolf in Japan die 110 doden heeft geëist en waarbij ook nog eens 23.000 mensen moesten worden gehospitaliseerd. Tot overmaat van ramp volgde de hittegolf op massale overstromingen die het ganse land teisterden. Voor dit weekeinde wordt dan nog eens een tyfoon aangekondigd.


© EPA

Cambodja

In Laos veroorzaakten de aanhoudende moessonregens een dijkbreuk, die duizenden mensen dakloos maakte en nog eens duizenden op de vlucht deed slaan naar lager gelegen delen van Cambodja. Volgens een regeringswoordvoerder zouden daarbij 27 mensen zijn omgekomen, maar onofficiële cijfers maken gewag van veel meer slachtoffers.


© EPA

Rest van de wereld

Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere delen van Europa kreunen onder de hitte, terwijl grote branden worden gesignaleerd van de Amerikaanse Westkust tot Zweden en Siberië.

Klimaatonderzoekers zijn niet verrast, zegt Daniel Swain van de universiteit van Californië in Los Angeles:

“Wat me als klimaatwetenschapper meest opvalt en teleurstelt is dat de wetenschappelijke voorspellingen die we decennia geleden maakten nu voor onze ogen realiteit worden. Niet enkel op afgelegen plaatsen, maar in Londen, Tokio, Delhi, Los Angeles en Washington DC – plekken waar honderden miljoenen mensen leven.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20