Extra politiecontroles naar de kust voor zomers weekend

De West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé waarschuwt dat toeristen die naar de kust proberen te komen voor het weekend, op een extra politiecontrole kunnen botsen.

Er staat een warm, bijna zomers weekend voor de deur en dat maakt het des te verleidelijker om de regels van social distancing te rekken op een dijk aan de kust. Dat weet ook West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé en zijn boodschap is dan ook duidelijk: kom niet naar de zee dit weekend of tijdens de paasvakantie.

Extra controles

Extra politiecontroles moeten verzekeren dat de regels op social distancing en de maatregelen van de overheid in verband met het coronavirus streng worden opgevolgd.En welke controles komen er dan?

‘We zullen natuurlijk de invalswegen streng controleren. De lokale én federale politie zullen dat samen doen. Mocht er toch iemand door de mazen van het glippen, kunnen we alsnog de appartementen controleren. We plannen ook om aan warenhuizen te checken, bekijken wie daar inkopen doet. En er komen controles in treinstations’, zegt Decaluwé aan VRT.

250 euro

Proberen om toch de kust te bereiken zonder dat u een noodzakelijke verplaatsing moet doen, kan u behoorlijk wat geld kosten. ‘Aan zee zijn, kan niet. Wie betrapt wordt, krijgt direct een boete van 250 euro én wordt teruggestuurd’, aldus nog Decaluwé.

Veel mensen lijken dat trouwens wel van plan te zijn, weet de provinciegouverneur. Vanuit de horecasector komen er signalen dat mensen toch proberen om een kamer aan de kust te pakken te krijgen. Die weigeren dat, maar de gouverneur drukt de mensen ook op het hart om het gewoon niet te proberen.

‘Als iedereen begint op de dijk te lopen, kan je nooit de social distancing aanhouden. Zeker in gemeenten waar meer tweedeverblijvers zijn dan inwoners. Bovendien is de bevolking aan de kust fragiel. Veel vergrijzing, veel ouderen. En de ziekenhuizen hebben ook geen capaciteit genoeg om veel mensen op te vangen als het nodig zou zijn.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20