Exmar plant superdividend van 5,4 euro: wat betekent dat voor de kleine beleggers?

Exmar plant superdividend van 5,4 euro: wat betekent dat voor de kleine beleggers?
Drijvende lng-fabriek Tango FLNG / Nicolas Saverys – foto’s Exmar

Na een mislukte poging van grootaandeelhouder Nicolas Saverys om Exmar van de beurs te halen, plant de gastankerrederij een superdividend van 5,4 euro (bruto). Dankzij zo’n uitkering kan Saverys bijna 260 miljoen euro opstrijken. En dat zonder dat hij daar een roerende voorheffing van 30 procent op moet betalen. Voor de particuliere beleggers is de situatie minder rooskleurig.

Waarom is dit belangrijk?

Saverys is er naar twee biedrondes niet in geslaagd om 95 procent van de aandelen van Exmar in handen te krijgen. Dat was nochtans een vereiste om de gastankerrederij van de beurs te kunnen halen. De teller bleef uiteindelijk steken op zowat 84 procent.

In het nieuws: Saverex heeft om een buitengewone en bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders van Exmar gevraagd.

  • Op die vergadering zal het superdividend van 5,4 euro besproken worden. Exmar wil die winstdeelname in twee keer uitbetalen. Het gaat daarbij om een uitkering van 1 euro bruto per aandeel uit de beschikbare uitgiftepremie en een uitkering van een tussentijds dividend van 4,40 euro bruto per aandeel. 

De details: De dividendbetaling is voornamelijk goed nieuws voor Saverys zelf.

  • Om massaal aandelen van de rederij te kunnen kopen, heeft de grootaandeelhouder overbruggingskredieten met Exmar-aandelen als onderpand afgesloten. Saverys heeft nu dus geld nodig om die leningen terug te betalen.
  • Bovendien moet hij als grootaandeelhouder geen roerende voorheffing betalen op die opbrengsten.
  • Het superdividend kan hem zo’n 260 miljoen euro opleveren.

Wat betekent dit alles voor de kleine belegger?

Zoom in: Op het eerste gezicht is een monsterdividend goed nieuws voor de kleine belegger. Toch schuilen er enkele addertjes onder het gras.

  • In tegenstelling tot Saverys moeten particuliere beleggers wel een roerende voorheffing betalen. Daardoor komt het verwachte nettodividend uit op 3,78 euro.
  • Zo’n forse dividendbetaling kan de aandelenkoers fors onder druk zetten. Op de zogenaamde ex-dividend-datum, wanneer de winstdeelname wordt toegekend, daalt de koers doorgaans met de waarde van het brutodividend. Op basis van de slotkoers van gisteren (10,8 euro) zal dat resulteren in een halvering van de waarde.
  • Volgens fiscalist Anton van Zantbeek kan dit een strategie zijn om de koers te doen zakken zodat Saverys vervolgens de aandelen goedkoper kan aanschaffen. Hij verduidelijkt op Twitter dat de beleggers door het superdividend in de verleiding kunnen komen om de aandelen van de hand te doen, want op de meerwaarden moeten ze geen belastingen betalen.
  • Momenteel is het omgekeerde waar: het superdividend trekt beleggers aan. Na zo’n drie uur handelen noteert Exmar 3,5 procent in de plus.

Dit alles is nog onder voorbehoud, want de aandeelhouders moeten zich nog uitspreken over het superdividend.

  • Exmar zal binnen drie weken een uitnodiging voor de bijzondere algemene vergadering versturen naar de aandeelhouders. “Deze uitnodiging zal de precieze datum van de vergaderingen vermelden, welke datum niet eerder zal zijn de 30ste dag na de datum van de uitnodiging”, klinkt het in een persbericht.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.