Exmar blijft dan toch op de beurs, maar topman Nicolas Saverys heeft wel het roer steviger dan ooit in handen

Exmar blijft dan toch op de beurs, maar topman Nicolas Saverys heeft wel het roer steviger dan ooit in handen
Drijvende lng-fabriek Tango FLNG / Nicolas Saverys – foto’s Exmar

Nicolas Saverys, telg van de bekende Antwerpse scheepvaartfamilie, heeft na een tweede ronde van zijn overnamebod zowat 84 procent van gastankerrederij Exmar in handen gekregen. Maar het bedrijf blijft wel nog op de beurs dobberen.

In het nieuws: Saverex, het familiale investeringsvehikel van Nicolas Saverys, maakte vanochtend de resultaten van zijn verlengde overnamebod op gasvervoerder Exmar bekend. De uitvoerend voorzitter presenteerde in april het bod, waarmee hij Exmar van de beurs wou halen en weer helemaal in familiale handen wou brengen.

  • Saverys, die in april ruim 45 procent van de aandelen Exmar controleerde, heeft dat belang kunnen optrekken tot bijna 84 procent via de uitkoop van beleggers.
  • Maar dat is niet voldoende om Exmar van de beurs te halen, want daarvoor moet de kaap van 95 procent overschreden worden. Doordat een stevige 16 procent van het kapitaal nog steeds in handen is van het publiek, blijft de gastankerrederij dus genoteerd staan op de Brusselse beurs.

Meer context: Helemaal verrassend is de mislukking van de beursexit niet. Al van bij de lancering van het overnamebod vonden sommige analisten de biedprijs aan de lage kant en Saverys kondigde vorige maand aan niet van plan te zijn die prijs te verhogen.

Beursavontuur nog niet voorbij

De gevolgen: Exmar van de beurs plukken mag dan al niet gelukt zijn, Nicolas Saverys heeft met een belang van bijna 84 procent wel uitzicht op het gros van de toekomstige dividenden en waardecreatie.

  • “Exmar zal net zoals voorheen blijven noteren op de beurs van Euronext Brussel, maar dan wel met een heel pak minder aandelen die vrij in omloop zijn. Dat zou het toekomstige koersverloop meer volatiel kunnen maken, zeker omdat het niet uitgesloten is dat Saverex of andere partijen mogelijk extra aandelen zouden kunnen inkopen op de markt”, schrijft KBC-econoom Tom Simonts in een analyse.
  • Saverys zou bijvoorbeeld het overnamebod kunnen “simuleren” door in de komende weken bijkomende aandelenpakketten te kopen aan dezelfde prijs. Andere grote beleggers kunnen daarop speculeren door zelf aandelen in te slaan.
  • Maar ook een soort gewapende vrede is mogelijk, waarbij Saverex of andere grote partijen geen grote aankopen meer doen en de overgebleven beleggers hun financiële lot gewoon laten afhangen van wat grootaandeelhouder Saverys met Exmar van plan is.

Conclusie: Nicolas Saverys heeft Exmar voor ruim vier vijfde in handen gekregen, maar van de administratie en rapportering die met een beursnotering gepaard gaan, is hij nog niet meteen af.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.