Exitpoll suggereert winst voor Conservatieve Partij van Johnson

Volgens de exitpoll zouden de conservatieven later op de avond als winnaar uit de bus komen in de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Dat is de partij van huidig premier Boris Johnson.

In totaal zijn er 650 zitjes in het lagerhuis. Volgens de exitpoll kapen de Tories er 368 weg, 50 meer dan bij de verkiezingen in 2017. Labour zou er 191 krijgen, de Lib Dems 13, de Scottish National Party 55 en de Brexit Party geen enkel. De Green Party zou nog één zitje hebben, en Plaid Cymru, de onafhankelijkheidspartij van Wales, strandt op 2 in de peiling.

Brexit

De Britten zijn vandaag voor de derde keer in vijf jaar naar de stembus getrokken. En dat door brexit. Flashback naar eind oktober wanneer het Verenigd koninkrijk in een impasse was terechtgekomen door de brexitdeal van Johnson. Die kreeg niet de steun waar de premier op gerekend had. Met nieuwe verkiezingen hoopte Johnson om versterkt aan een nieuwe legislatuur te beginnen en zijn brexitdeal door het lagerhuis te krijgen. Hij had tot nu toe de test van de verkiezingen nog niet doorstaan omdat hij aan de macht was gekomen na het ontslag van voorgangster Theresa May.

Johnsons campagne draaide bijna volledig rond ‘Get Brexit Done’, iets wat volgens hem al op 31 januari zou moeten lukken. Jeremy Corbyn van Labour, daarentegen, Johnsons grootste uitdager, pleitte voor een herschreven brexitdeal die hij nadien opnieuw aan de bevolking zou voorleggen in een referendum.

Gezondheidszorg en onderwijs

Verder draaiden de verkiezingen ook rond gezondheidszorg. Corbyn pleitte voor boost van 4,3 procent per jaar aan investeringen in de National Health Service (NHS). Johnson beloofde jaarlijks 34 miljard pond extra om 40 nieuwe ziekenhuizen neer te planten in de komende tien jaar, en 50.000 extra verpleegkundigen.

En ook onderwijs stond bovenaan de agenda, met het pleidooi van de Tories om aan scholen tot 5.000 pond per leerling te geven, en van Labour om inschrijvingsgeld voor studenten helemaal af te schaffen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20