Exit uit coronadip levert eurozone sterkste groei in twee jaar tijd op

De economische activiteit in de eurozone groeide in juli voor het eerst in vijf maanden tijd. Bedrijven zijn tevreden met de lockdownversoepelingen, blijkt uit de maandelijkse peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit. De vraag is alleen of dat kan blijven duren.

‘Bedrijven spreken over een hoopgevende start van het derde kwartaal nu de lockdowns versoepeld worden en de economie weer heropent’, schrijft het bureau in een persbericht. Er zijn weer meer bestellingen en er komen opnieuw jobs bij.

De zogenaamde PMI-indicator stijgt van 48,5 punten naar 54,8 punten. Een cijfer boven 50 wijst op een toename van de productie. Economen hadden gerekend op een stijging, maar dachten aan een veel kleinere toename van maar 51 punten. Een maand geleden was de indicator al stevig teruggekomen van zijn laagste punt ooit in april: 13,6 punten.

Rechtstreekse link met lockdown

Het onderzoeksbureau geeft de voorzichtige vooruitzichten dat de economie op dit elan zou kunnen verdergaan, maar nuanceert meteen zelf dat dat heel erg afhangt van toekomstige maatregelen.

Want als we de grafiek iets meer in detail bekijken, zien we dat de PMI-cijfers rechtstreeks gelinkt zijn aan de lockdownmaatregelen. Hoe meer de lockdowns versoepelen, hoe meer de productie toeneemt. Maar tegelijk zien we dat ook het aantal coronabesmettingen toeneemt als mensen opnieuw aan het werk gaan.

‘Nog verontrustend veel ontslagen’

Nu er in heel wat landen sprake is van een tweede coronagolf en bijgevolg een tweede, zij het minder extreme, lockdown, zal het afwachten zijn of bedrijven die groei kunnen aanhouden. IHS geeft dat ook zelf aan. ‘Er blijven nog steeds verontrustend veel ontslagen vallen en heel wat bedrijven laten weten dat de huidige vraag nog onvoldoende is om dit tempo vol te houden’, klinkt het. ‘Er worden dan wel iets minder jobs geschrapt dan de voorbije vier maanden, maar het tempo ligt nog steeds het hoogst sinds begin 2013.’

Veel bedrijven zijn nog aan het herstellen van hun gemiste maanden en krijgen dat niet meteen bijgebeend.

Ook in België herstelt het vertrouwen van de ondernemers zich in juli verder van de coronaschok. Toch blijft de maandelijkse conjunctuurbarometer van de Nationale Bank nog steeds op een laag peil staan. De vertrouwensbarometer noteert op -13,9, een verbetering met 9 punten tegenover juni (-22,9). De grootste corona-impact was er in april (-36,1) en mei (-34,9). Ter vergelijking: in januari was er nog geen sprake van coronagevolgen in ons land, wat een score van -2 opleverde.

Meer