Exclusieve club van vermogens hoger dan 200 miljard dollar verliest enige lid: Elon Musk

De rijkste persoon ter wereld, Elon Musk, is nog steeds rijk, maar hij is niet langer lid van de exclusieve club van ultrarijken die meer dan 200 miljard dollar waard zijn. De CEO van Tesla heeft zijn fortuin zien dalen met 13,3 miljard dollar, waardoor het onder de symbolische kaap is gedonderd.

Er zijn geen fortuinen van 200 miljard dollar meer op aarde – althans voorlopig. Dit is nieuws waar de wereld gemakkelijk van zou moeten herstellen – er zijn belangrijkere dingen, waaronder het conflict tussen Oekraïne en Rusland – maar het is toch opmerkelijk. Het enorme fortuin van Elon Musk, de rijkste persoon op aarde, is woensdag met 13,3 miljard dollar geslonken. De excentrieke bestuursvoorzitter is nu “slechts” 198,6 miljard dollar waard.

Ter informatie: Musk bezit natuurlijk niet werkelijk 198,6 miljard dollar, maar wel aandelen en participaties in zijn bedrijven. Zijn fortuin wordt dan ook gewaardeerd op basis van de huidige aandelenkoersen.

Aandelenkoers Tesla naar omlaag

Elon Musk zal natuurlijk makkelijk herstellen van deze tegenslag, die verband houdt met de vierde opeenvolgende dag dat het aandeel Tesla is gedaald. De koers bereikte zijn laagste niveau sinds september, en is een bijkomend slachtoffer van de scherpe daling van de aandelenmarkten wereldwijd ten gevolge van de Oekraïnecrisis, die beleggers angst aanjaagt.

Maar de rijkste man ter wereld is ook degene die zijn fortuin dit jaar het meest heeft zien slinken. Hij verloor dit jaar alleen al 71,7 miljard dollar, volgens Bloomberg. Dat is een hoger bedrag dan de verliezen van de drie rijkste mensen samen.

Afgelopen november stond het fortuin van Elon Musk op 340,4 miljard dollar, gestimuleerd door de torenhoge koers van het aandeel Tesla.

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is de enige andere persoon wiens vermogen ooit de grens van de 200 miljard dollar overschreed. Dat gebeurde in april vorig jaar.

(lb/ns)

Meer