Europol waarschuwt voor online gemeenschappen die bedreiging vormen voor minderjarigen

Europol waarschuwt voor online gemeenschappen die bedreiging vormen voor minderjarigen
Catherine De Bolle, uitvoerend directeur van Europol, het agentschap van de Europese Unie voor politiële samenwerking. (GETTY IMAGES)

Key takeaways

  • Europol heeft online gemeenschappen en groepen geïdentificeerd die een bedreiging vormen voor minderjarigen.
  • Deze groepen normaliseren geweld en proberen de samenleving te destabiliseren door middel van terreur en chaos.
  • Daders richten zich op kwetsbare minderjarigen, maken gebruik van online platforms en gebruiken “love bombing” tactieken om informatie te verzamelen.

In een recent inlichtingenbericht heeft Europol online gemeenschappen geïdentificeerd die een ernstige bedreiging vormen voor kinderen. Deze groepen, die vaak als sektes opereren, normaliseren geweld en proberen de samenleving te destabiliseren door middel van terreur en chaos. Ze pleiten voor massale schietpartijen, bomaanslagen en andere criminele activiteiten en verspreiden ideologieën die aanzetten tot geweld.

Deze online ruimtes zijn hiërarchisch gestructureerd, waarbij leden hogere rangen verdienen op basis van de hoeveelheid gewelddadige inhoud die ze delen. Dit materiaal kan variëren van grafische afbeeldingen van geweld tegen dieren tot seksuele uitbuiting van kinderen en moord.

Bewustzijn

De uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle, benadrukt het wereldwijde bereik van deze gevaarlijke gemeenschappen en hun vermogen om jongeren te manipuleren via digitale platforms. Ze benadrukt het belang van bewustzijn en kritische denkvaardigheden voor kinderen om online manipulatie te weerstaan. Internationale samenwerking bij het delen van informatie en het aansprakelijk stellen van daders is cruciaal om deze bedreigingen te bestrijden en toekomstige generaties te beschermen tegen geweld en misdaad.

Doelgroepen

Daders richten zich vaak op kwetsbare minderjarigen, vooral tussen 8 en 17 jaar oud, die zich identificeren als LGBTQ+, tot een raciale minderheid behoren of worstelen met psychische problemen. Ze maken gebruik van online spelplatforms, streamingdiensten, sociale media en zelfs zelfhulpgemeenschappen om hun slachtoffers te lokken. In eerste instantie gebruiken daders “love bombing” tactieken – minderjarigen overladen met genegenheid en aandacht – terwijl ze persoonlijke informatie verzamelen.

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt in de uitbuitingsfase, waarbij de kwetsbare minderjarigen worden gedwongen tot het produceren van seksuele inhoud of het plegen van gewelddaden. De daders chanteren hun slachtoffers vaak door te dreigen hen te ontmaskeren als ze weigeren verdere schadelijke verzoeken in te willigen.

Hoe herken je de signalen?

Het herkennen van de signalen van online kinderlokkerij is cruciaal voor ouders en opvoeders. Kinderen die geheimzinnig doen over hun online activiteiten, zich terugtrekken uit sociale interacties, emotioneel in de war zijn, interesse hebben in verontrustende inhoud, hun taal of symbolen veranderen of fysieke tekenen van schade verbergen, kunnen slachtoffer zijn van online uitbuiting. Ongebruikelijke activiteiten op platforms, interactie met onbekende contacten, versleutelde communicatie en blootstelling aan verontrustende inhoud vormen tevens een reden tot bezorgdheid.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00