Europese zonnekracht tekent recordgroei op

In de Europese Unie is dit jaar 16,7 gigawatt zonnekracht geïnstalleerd. De sector heeft op een jaar tijd daarmee zijn groei meer dan verdubbeld.

Vorig jaar was er een uitbreiding met 8,2 gigawatt gemeld. Dat blijkt uit een rapport van SolarPower Europe, de federatie van Europese producenten van zonnepanelen.

De sectororganisatie merkt daarbij op dat in Europa zonnekracht een van de beste jaren uit zijn geschiedenis heeft gekend.

Kostprijs

‘De cijfers tonen dat zonnekracht in Europa een sterk parcours aflegt,’ zegt Walburga Hemetsberger, chief executive van SolarPower Europe. ‘De sector kent een nieuwe groeifase. Geen enkele andere energiebron heeft dit jaar in Europa meer capaciteit kunnen installeren dan zonnekracht.’

Aurélie Beauvais, beleidsdirecteur bij SolarPower Europe, zegt dat de sterke toename van het aantal nieuwe installaties vooral te danken is aan de spectaculaire daling van de kostprijs van zonnepanelen.

Daarnaast mag volgens Beauvais echter ook de impact van het beleid niet worden vergeten. ‘Veel lidstaten van de Europese Unie naderen immers de deadlines voor de vereiste uitbreiding van hun hernieuwbare energiebronnen tegen het begin van het nieuwe decennium,’ benadrukt ze.

Spanje

Uit het rapport blijkt dat de Europese zonnekracht dit jaar in Spanje de sterkste groei heeft laten optekenen. Er werden immers voor 4,7 gigawatt nieuwe Spaanse zonnepanelen-installaties geteld. Op de tweede plaats staat Duitsland met 4 gigawatt, gevolgd door Nederland (2,5 gigawatt), Frankrijk (1,1 gigawatt) en Polen (784 megawatt).

SolarPower Europe zegt dat de Europese Unie het nieuwe jaar kan starten met een totaal van 131,9 gigawatt aan zonnekracht. Dat betekent een uitbreiding met 14 procent tegenover het begin van dit jaar.

Bovendien verwacht de federatie ook nog een verdere groei. Volgend jaar zou immers een verdere uitbreiding van 26 procent worden verwacht. Over twee jaar voorspelt SolarPower 21,9 gigawatt aan nieuwe installaties. De twee daaropvolgende jaren zouden een verdere groei met respectievelijk 24,3 gigawatt en 26,8 gigawatt laten optekenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20