Europese wanderlust zwaar getemperd in augustus

Nadat we in juli met z’n allen weer meer begonnen te reizen, stagneerde het herstel van de toeristische sector in augustus opnieuw. Door heropflakkeringen van het coronavirus sluiten sommige Europese binnengrenzen opnieuw, en wijzigen reisadviezen dagelijks. De onzekerheid weerhoudt toeristen ervan om buitenlandse reizen te boeken.

In juli boekten we slechts 28 procent van het aantal tickets voor buitenlandse vliegreizen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Europeanen begonnen opnieuw te reizen na maanden van lockdown. In augustus is dat teruggevallen tot 18 procent.

Dat weet persagentschap Reuters op basis van ticketgegevens van Forwardkeys, de denktank van de toeristische sector.

Snel wijzigende reisadviezen

Rode zones, quarantaineverplichtingen en zwarte lijsten van onveilige bestemmingen hakken zwaar in op de ‘wanderlust’ van de Europese reiziger. Reisadviezen wijzigen soms zo snel dat mensen zich naar huis moeten haasten om een quarantaineverplichting te vermijden.

Ons land heeft deze week bijvoorbeeld Malta als rode zone aangeduid. De andere landen waar we momenteel niet naartoe mogen reizen, tenzij het een essentiële verplaatsing betreft, zijn: Bulgarije, Denemarken, Finland, en bepaalde regio’s in Ierland, Roemenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

In het Verenigd Koninkrijk moeten reizigers van landen die de Britse overheid als risicovol bestempelt, bij aankomst op Britse bodem verplicht 14 dagen in quarantaine. Zo werd Kroatië deze week aan de lijst met onveilige bestemmingen toegevoegd, waardoor het Oost-Europese land zijn zesde grootste bron van toeristen ziet opdrogen.

Gefnuikt herstel

De constante wijzigingen zorgen voor veel onzekerheid in de reissector, met massa’s annuleringen en discussies over terugbetalingen tot gevolg.

Ryanair liet eerder deze week weten dat het de impact van de aangepaste reisadviezen sterk voelt. De lagekostenmaatschappij gaat daarom zijn vluchtcapaciteit voor september en oktober verminderen.

De hoop op een sterk herstel van reissector die in juli de kop opstak, werd de voorbije maand in de kiem gesmoord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20