Alle hens aan dek bij experten en politiek na drastische stijging coronacijfers

Het gaat de slechte kant uit met de coronacijfers. Het gemiddeld aantal besmettingen per dag blijft stijgen, vooral in Antwerpen zijn er verschillende besmettingshaarden. De provincie wil kort op de bal spelen en organiseert dan maar zelf het contactonderzoek. De verschillende overheden komen morgen uitzonderlijk samen, mogelijk om een verstrenging van de maatregelen te bespreken.

In de periode van 8 juli tot en met 14 juli werden er elke dag gemiddeld 127,4 nieuwe gevallen bevestigd. Een week geleden waren er dagelijks nog 87 nieuwe besmettingen, een toename van maar liefst 46,2 procent. Het cijfer groeit al 11 dagen op rij gestaag.

Broeihaard Antwerpen

Vooral in Antwerpen doen de statistieken alarmbellen afgaan. Het aantal dagelijkse besmettingen is er sinds april niet meer zo hoog geweest. Provinciegouverneur Cathy Berx wil zo snel mogelijk achterhalen waar precies de besmettingshaarden zijn. Omdat het systeem van contacttracing van de Vlaamse overheid na maanden nog steeds bol staat van de ‘kinderziektes’, dixit bevoegde minister Beke, gaat de gouverneur dan maar beginnen met lokaal contactonderzoek.

‘De artsen in Borgerhout of Deurne stelden vast dat hun patiënten soms pas na vier tot zes dagen, of helemaal niet gecontacteerd werden door de onderzoekers van de Vlaamse overheid. Laat staan dat er grondig onderzoek gebeurde naar lokale clusters. Daar mogen we niet mee talmen, nu moet het snel gaan’, motiveert ze haar beslissing in De Standaard.

Reactie experten en politiek

‘Ga zo veel mogelijk terug in uw kot, of straks moet het misschien opnieuw’, dat is de boodschap van zowel Marc Van Ranst als Erika Vlieghe van de expertengroep. Ze trekken aan de noodrem na het zien van cijfers. Volgens Van Ranst zou het verkleinen van de bubbel van 15 mensen zeker helpen om de verder verspreiding van het virus in te perken. ‘Maar het probleem is ook dat niet iedereen zich aan die beperking tot 15 houdt.’, zegt hij in VTM Nieuws.

Vlieghe is kordaat: ‘Als je iemand uit de gevangenis vrijlaat onder voorwaarden, maar die voorwaarden worden totaal niet gerespecteerd, dan weet je wat er gebeurt’, laat ze optekenen in Het Nieuwsblad. Ze roept de bevolking op om grote massa’s te vermijden en zo veel mogelijk thuis te blijven om een grote heropflakkering te voorkomen.

Ook de politiek schakelt een versnelling hoger bij het zien van de nieuwe cijfers. Premier Sophie Wilmès roept zondag een overlegcomité samen, daarna wordt beslist of de Nationale Veiligheidsraad opnieuw wordt samengeroepen. Het overlegcomité zal bestaan uit de top van de federale regering, aangevuld met de regio’s. Zij zullen de experten consulteren om een beter zicht te krijgen op het verloop van de epidemie. Mogelijk wordt er heel binnenkort een aantal maatregelen opnieuw verstrengd.

Meer