Europese waakhond waarschuwt voor cryptomunten: ‘Ze zijn zeer riskant en speculatief’

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft in een halfjaarlijks risicorapport onder meer zijn licht laten schijnen over de cryptomunten. Volgens de toezichthouder is beleggen in die munten zeer risicovol.

De ESMA merkt in het rapport op dat de cryptomunten almaar populairder worden bij de particuliere beleggers. ‘De waardestijgingen van de cryptomunten zijn onder meer het gevolg van positieve nieuwsberichten uit de cryptosector, zoals de beslissing van PayPal om bitcoin als betaalmiddel te aanvaarden, en de toenemende interesse in een gedecentraliseerde betaalmiddel’, staat er in het rapport.

Zoektocht naar rendement

‘Daarenboven zien we dat meer en meer beleggers interesse tonen in cryptomunten omdat ze op zoek zijn naar rendement te midden van ongekende wereldwijde fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen’, aldus de ESMA.

‘Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico’s die ze nemen wanneer ze beleggen in cryptomunten, zoals bitcoin’, klinkt het. ‘Ze riskeren onder meer al hun geld te verliezen. Cryptomunten blijven zeer volatiele beleggingsinstrumenten.’

De toezichthouder merkt op dat de cryptomunten in verschillende vormen voorkomen, maar dat veel van die munten tot op heden ongereguleerd zijn binnen de Europese Unie (EU). ‘Dat betekent dat consumenten die deze instrumenten kopen en/of aanhouden, niet de garanties en waarborgen genieten die verbonden zijn aan gereglementeerde financiële diensten’, aldus de ESMA.

60.000 dollar

De toenemende populariteit van de cryptomunt stuwt onder meer de prijs van bitcoin. Die cryptomunt heeft onlangs de kaap gerond van 60.000 dollar, een nieuw record. Op het moment van dit schrijven is de munt 54.700 dollar waard. Dat is nog altijd een tienvoud van wat de munt één jaar geleden waard was. Toen kon u een bitcoin kopen voor 5.300 dollar.

De meningen over de cryptomunten lopen overigens uiteen. Sommige experts zeggen dat een crash onvermijdelijk is, terwijl anderen geloven dat de waarde van bepaalde cryptomunten nog stevig kan stijgen. Tim Draper, een vooraanstaande durfkapitalist die als een van de eerste zwaar investeerde in bitcoin, heeft bijvoorbeeld onlangs gezegd dat bitcoin het potentieel heeft om ooit 5 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) waard te zijn. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20