De Europese Unie (EU) zal er werk van maken om het onverminderde gebruik van fossiele brandstoffen uit te faseren “ruim voor 2050”. Dat zei Europees klimaattsaar Frans Timmermans. De doelstelling zal worden voorgesteld tijdens de klimaatconferentie COP28 in Dubai tijdens het najaar.
In het nieuws: Timmermans maakte de opmerking tijdens een vergadering van de Energieministers van de EU in Spanje. Volgens de klimaat-Eurocommissaris zal de EU de doelstelling op drie manieren trachten te verwezenlijken.
1. Een versnelde uitfasering van fossiele brandstoffen
- Eerst en vooral wil Timmermans dat de EU sneller afstapt van fossiele brandstoffen. Steenkool moet helemaal verdwijnen, terwijl de uitstoot van de olie- en gassector netto nul moet worden.
- Voor carbon capture and storage (CCS), ofwel het opvangen en opslaan van uitgestoten koolstof, ziet Timmermans echter maar een geringe rol. “(Het gebruik van CCS, red.) moet residueel zijn en alleen in moeilijk te reduceren sectoren. En het is aan de sector om aan te tonen dat dit haalbaar is en geloofwaardige investeringsstrategieën in koolstofarme technologieën voor te stellen”.
- CCS is een controversiële technologie. Steeds meer olie- en gasbedrijven, zoals ExxonMobil en Shell, denken dat CCS veelbelovend is. Zij denken dat op die manier een toekomst met fossiele brandstoffen mogelijk is, zonder netto CO2 uit te stoten. Ook de olieproducerende Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar COP28 zal plaatsvinden, zijn grote voorstanders van de technologie.
- Volgens tegenstanders heeft de technologie zichzelf echter nog niet bewezen en gebruiken olie- en gasbedrijven CCS als excuus om langer fossiele brandstoffen op te pompen. Zij pleiten in de plaats voor een versnelde uitrol van hernieuwbare bronnen.
2. Een verdriedubbeling van hernieuwbare energie
- Tegen 2030 moet in de EU drie keer zo veel hernieuwbare energie worden bijgebouwd als nu voorhanden is. Dat komt overeen met een beoordeling van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens het IEA moet de hoeveelheid wereldwijd verdrievoudigen tegen 2030.
- Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, liet weten dat ook andere landen vrijblijvend mee kunnen doen. “Wat wij voorstellen is een vrijwillige, niet-bindende toezegging om de wereldwijde inzet van hernieuwbare energie tot 2030 te verdrievoudigen. Dit om ervoor te zorgen dat het grootste deel van de nieuw geïnstalleerde capaciteit hernieuwbare energie is.”
3. Een verdubbeling van de jaarlijkse energie-efficiëntiewinst
- Timmermans wil ten slotte dat landen binnen de EU efficiënter omgaan met energie dan nu het geval is. Verbeteringen in de energie-efficiëntie verminderen de hoeveelheid energie die nodig is om een dienst te leveren.
- Dinsdag heeft het Europees Parlement al een plan goedgekeurd om het energieverbruik van de lidstaten terug te dringen. EU-landen zullen elk jaar 1,5 procent minder energie moeten verbruiken. Vooral de overheidssector zal grote reducties moeten verwezenlijken, van 1,9 procent per jaar. Tegen 2030 moet een vermindering van 11,7 procent worden opgetekend.
(ns)