Europese taxichauffeurs verzamelen zich in Brussel: “We zijn hier om onze broodwinning te verdedigen”

Honderden taxichauffeurs hebben op donderdag het verkeer in Brussel platgelegd als demonstratie tegen de online taxidienst Uber. De actievoerders vragen politici om meer te doen met de bevindingen uit de “Uber Files”.

De chauffeurs, die vanuit heel Europa samenkwamen in de Europese hoofdstad, willen dat de Belgische en de Europese autoriteiten de verspreiding van Uber aan banden leggen. De taxidienst heeft de afgelopen jaren een steeds groter deel van de Europese markt veroverd, dankzij de lage prijzen en de voor klanten toegankelijke infrastructuur. 

Toch gaat het Amerikaanse bedrijf gebukt onder een flinke berg kritiek. Zo zou het zijn chauffeurs slecht behandelen, heeft het oneerlijke belastingvrijstellingen en voert het een agressieve lobby. 

Volgens de Brusselse politie zouden er een 400-tal voertuigen en 150 voetgangers deel hebben genomen aan de protestactie. 

Wilde westen

“Al jaren vragen we om een aangepast taxiplan, onder meer in Brussel, maar het duurt veel te lang. We willen ook en vooral een actie van de Europese Commissie. Die wil via een richtlijn de taxisector liberaliseren, maar dan krijg je gewoon het wilde westen. Mensen die andere mensen vervoeren tegen een bodemtarief? Willen we dat?”. Dat zegt de Brusselse taxichauffeur Sam Bouchal tegen nieuwsdienst VRT NWS

“We zijn hier om onze broodwinning te verdedigen”, vertelt de Zwitserse taxichauffeur Abel Ben Mbarek, tegen de Brusselse nieuwsdienst Bruzz.

“Uber Files”

De bijeenkomst van de chauffeurs volgt op het onderzoek naar de “Uber Files” in juli. Via een datalek ontving The Guardian begin juli ruim 124.000 interne document, waarin “ethisch twijfelachtige praktijken” aan het licht kwamen. Zo zou de dienst de nationale regelgevingen omzeilen en wetgevers het hof maakte, terwijl het zijn activiteiten uitbreidde. 

Naast de bezorgdheid over Uber willen de taxibedrijven ook dat de EU-autoriteiten de deregulering in hun sector een halt toeroepen en dat de EU hen helpt om over te schakelen op klimaatneutrale voertuigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20