Key takeaways
- Defensieaandelen zitten opnieuw in de lift op de Europese markten als gevolg van de toegenomen bezorgdheid over de veiligheid.
- De aandelenkoersen van verschillende Europese defensiereuzen stijgen aanzienlijk, waaronder BAE Systems en Thales.
- Het vertrouwen van beleggers krijgt een boost door de verwachting van hogere defensiebudgetten van Europese landen, vooral Duitsland.
De Europese defensieaandelen doen het bijzonder goed op de eerste handelsdag van de week omdat beleggers een aanzienlijke stijging van de wapenuitgaven verwachtten. Deze stijging wordt aangewakkerd door recente ontwikkelingen rond een mogelijke vredesovereenkomst voor Oekraïne.
De aandelenkoersen van verschillende Europese defensiegiganten kleuren op het moment van dit schrijven felgroen. De aandelenkoersen van het Britse bedrijf BAE Systems en het Duitse Rheinmetall noteren zo’n 14 procent in plus. Hensoldt en ThyssenKrupp stijgen dan weer met respectievelijk 24 procent en 15 procent. Het Franse Thales en Dassault Aviation winnen elk 16 procent. Het Italiaanse Leonardo doet er ook 15 procent bij en het Zweedse Saab iets meer dan 11 procent. Veel van die bedrijven schoten vorige week ook al de hoogte in.
Vertrouwen investeerders toegenomen
Het beleggersvertrouwen komt voort uit de verwachting dat Europese landen hun defensiebudgetten aanzienlijk zullen verhogen als reactie op de mogelijke intrekking van veiligheidsgaranties door de VS. Recente opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die twijfels uitte over de vredesbereidheid van Oekraïne en dreigde zijn steun in te trekken, hebben de ongerustheid onder Europese bondgenoten doen toenemen.
De Britse premier, Keir Starmer, noemde het een cruciaal moment in de Europese geschiedenis tijdens een recente top in Londen, waar werd gesproken over een vredesakkoord voor Oekraïne. De bijeenkomst bracht Oekraïens president Zelensky samen met leiders van 18 andere landen, waaronder de Franse president Emmanuel Macron.
Europese defensie-industrie herpositioneert zich
Vertegenwoordigers van de Europese defensie-industrie pleiten al lang voor hogere militaire uitgaven. De mogelijkheid van verminderde Amerikaanse steun heeft beleidsmakers ertoe aangezet om hun begrotingsprioriteiten te heroverwegen. Lucht- en ruimtevaartbedrijven met aanzienlijke inkomsten uit defensie boekten ook winst, wat de bredere trend weerspiegelt. Airbus, Safran en Rolls-Royce zagen allemaal hun aandelenkoersen stijgen.
Economen verwachten een aanzienlijke toename van de Europese defensie-uitgaven, vooral in Duitsland. Holger Schmieding van investeringsbank Berenberg verklaarde dat Europa, en Duitsland in het bijzonder, de defensie-uitgaven voor zowel zichzelf als Oekraïne waarschijnlijk aanzienlijk zal verhogen ten opzichte van eerdere plannen.
Verenigd Koninkrijk en Frankrijk lopen voorop
Het VK heeft al toegezegd zijn defensie-uitgaven te verhogen tot 2,5 procent van het bbp in 2027, drie jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Het is de bedoeling dat deze verhoging wordt gefinancierd door een controversiële verlaging van de internationale hulpuitgaven. De Franse president Macron heeft opgeroepen tot jaarlijkse Europese defensie-uitgaven van meer dan 3 procent van het bbp om de dreiging van Rusland tegen te gaan.
Analisten van JPMorgan hebben opgemerkt dat recente gebeurtenissen hun thesis over een Europese herbewapeningscyclus hebben versneld, waarbij leiders streven naar een grotere zelfredzaamheid in de productie van militaire uitrusting en een verminderde afhankelijkheid van Amerikaanse import. Zij voorspellen dat veel van de 30 NAVO-lidstaten in Europa binnenkort aanzienlijk hogere defensie-uitgaven zullen doen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!