Europese consument krijgt meelworm op het menu, nog elf andere insectenproducten op komst

De gedroogde gele meelworm is op weg naar het menu van de Europese huishoudens. Dat is het gevolg van een beslissing van de lidstaten van de Europese Unie, die instemmen met een voorstel van de Europese Commissie om de gedroogde gele meelworm, de larve van de meeltor (Tenebrio molitor), als voedingsmiddel voor menselijk gebruik toe te laten.

De Europese Commissie benadrukt daarbij dat in de toekomst nog meer insecten bij de productie van Europese voeding zullen kunnen worden gebruikt.

Snack

Onder meer zal de meelworm in de vorm van een knapperige snack op de Europese markt kunnen worden gebracht. Het product kan in poedervorm eveneens als een ingrediënt voor biscuits of pasta worden gebruikt. De meelworm bevat heel wat belangrijke eiwitten en kan in de voedingsvoorziening van de mens als een vleesvervanger worden ingezet.

In andere regio’s van de wereld behoren insecten al langer tot het menu van de bevolking, maar in Europa waren ze tot nu toe uitsluitend in sommige dierenvoeding terug te vinden. Insecten kunnen volgens experts een belangrijke bijdrage leveren aan het streven naar een duurzame voedingssector.

De ecologische voetafdruk van voeding op basis van insecten is veel kleiner dan bij onder meer runderen. Bovendien kan de meelworm ook snel worden gekweekt, onder meer in biergist, tarwezemelen, maïszetmeel of aardappelmeel.

Innovatieve voeding

De gedroogde gele meelworm zal als innovatieve voeding op de Europese markt worden gebracht. De Europese Commissie benadrukt wel dat het product in de verkoop duidelijk als voeding op basis van insecten moet worden aangeduid. Dat moet problemen met mogelijke allergieën vermijden.

De Europese Commissie merkt nog op momenteel de aanvragen van nog elf andere producten op basis van insecten voor een erkenning als innovatieve voeding te behandelen. De dossiers werden voor een evaluatie aan de European Food Safety Authority (Efsa) voorgelegd.

Ook de Food & Agriculture Organisation (FAO) van de Verenigde Naties heeft eerder al insecten geprezen als een gezonde en bijzonder voedzame voedselbron met een hoog gehalte aan vetten, eiwitten, vitamines, vezels en mineralen.

De toelating van het gebruik van gedroogde meelworm in Europese voedingsproducten wordt binnenkort nog door de Europese Commissie formeel bevestigd.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20