Key takeaways
- De Europese Commissie stelt wijzigingen voor om afgewezen asielzoekers en criminele migranten sneller uit te zetten.
- Ondanks een daling van 38 procent in illegale aankomsten, hield slechts één op de vijf personen die het bevel kregen om te vertrekken zich aan de richtlijn.
- Strengere detentieprotocollen en offshore “terugkeercentra” worden overwogen om de terugkeermechanismen te versterken.
De Europese Commissie gaat wijzigingen voorstellen in het uitwijzingssysteem van de EU om afgewezen asielzoekers en criminele migranten sneller te kunnen uitzetten. Dit initiatief, dat naar verwachting op 11 maart zal worden gepubliceerd, is bedoeld om de regels aan te scherpen voor degenen die niet met de autoriteiten meewerken, waarbij mogelijk strenge straffen worden opgelegd voor het niet naleven van de regels, zo meldt Politico.
EU-commissaris voor Migratie Magnus Brunner benadrukte het belang van het afdwingen van terugkeerbesluiten, door te stellen dat de huidige praktijken er vaak niet in slagen om personen die het bevel krijgen om het land te verlaten, uit te zetten. Hij benadrukte dat dit een belangrijke prioriteit is onder het leiderschap van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die van strengere migratiehandhaving een speerpunt van haar tweede termijn heeft gemaakt. Dit streven omvat het versterken van de veiligheid aan de EU-grenzen, het versnellen van asielprocedures en het verbeteren van terugkeermechanismen.
Lage terugkeercijfers
Ondanks een daling van 38 procent in illegale aankomsten vorig jaar, blijft het terugkeerpercentage volgens Frontex, het grensagentschap van de EU, laag. Terwijl meer dan 480.000 onderdanen van derde landen het bevel kregen om in 2023 te vertrekken, heeft slechts één op de vijf zich aan de richtlijn gehouden, zoals blijkt uit gegevens van Eurostat.
Strengere detentieprotocollen
Brunner pleit ook voor strengere detentieprotocollen voor gedeporteerden die als een bedreiging voor de veiligheid worden beschouwd. Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat gevaarlijke individuen hun uitzetting ontduiken en misdaden plegen binnen de EU, en drong aan op strengere regels voor deze risicovolle gevallen, inclusief detentie vóór uitzetting om te voorkomen dat ze verdwijnen.
Offshore terugkeercentra
De Commissie onderzoekt ook het concept van offshore “terugkeercentra” in derde landen die bereid zijn gedeporteerden te aanvaarden. Dit idee, dat doet denken aan het asielplan van het VK voor Rwanda en de overeenkomst van Italië met Albanië, brengt aanzienlijke juridische problemen met zich mee. Pogingen om dergelijke partnerschappen op te zetten, stuitten op obstakels door de beperkte medewerking van landen van herkomst, aanhoudende juridische problemen en bezorgdheid over mensenrechtenschendingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!