Europese Commissie stelt speciaal tribunaal voor om Russische oorlogsmisdaden te onderzoeken

Voorzitter van de Europese Commissie – Ursula von der Leyen – heeft op woensdag voorgesteld om een gespecialiseerde rechtbank op te richten om Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken en vervolgen.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Rusland buurland Oekraïne is binnengevallen duiken er regelmatig bewijzen van Russische oorlogsmisdaden op. Zo zijn er in het land verschillende massagraven gevonden met de lichamen van onschuldige burgers, waaronder kinderen. Om deze wreedheden te vervolgen wil de EU nu een speciaal tribunaal oprichten.

In het nieuws: “De inval van Rusland in Oekraïne heeft dood, verwoesting en onuitsprekelijk lijden gebracht”, zei von der Leyen in een verklaring

  • “Rusland moet boeten voor zijn wreedheden en ook voor zijn misdaad van agressie tegen een soevereine staat. Daarom stellen wij, terwijl wij het Internationaal Strafhof in Den Haag blijven steunen, voor een gespecialiseerd hof op te richten, gesteund door de Verenigde Naties, om de Russische misdaad van agressie te onderzoeken en te vervolgen,” voegde zij eraan toe. 
  • “Zeker 20.000 burgers en meer dan 100.000 Oekraïense soldaten zijn tot nu toe onnodig gestorven”.
  • Von der Leyen beloofde daarnaast dat de Europese Unie met de internationale gemeenschap zal samenwerken om een zo breed mogelijke steun voor dit tribunaal te krijgen. 
  • Het speciale tribunaal zal waarschijnlijk onder Oekraïens recht werken en bemand worden door internationale aanklagers en rechters.
  • Critici hebben echter aangevoerd dat een door de VN gesteund gespecialiseerd tribunaal een veto zou krijgen van Rusland, dat lid is van de VN, aldus Euronews.

Herstelbetalingen: Verder zei Von der Leyen dat ze van Rusland herstelbetalingen verwacht voor de naar schatting 600 miljard euro aan schade die het in Oekraïne heeft aangericht.

De achtergrond: Oekraïne dringt al lange tijd aan op de oprichting van een dergelijk speciaal tribunaal, om Russische militaire en politieke leiders te vervolgen.

  • Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof (ICC) startte eerder zijn eigen onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Oekraïne. Onder andere naar aanleiding van de massamoord op burgers in de voorstad Bucha in Kyiv en het bombardement op het theater in Mariupol.
  • “Mijn bureau zal de situatie in Oekraïne nauwlettend blijven volgen en zich volledig inzetten voor het voorkomen van gruweldaden. Ook zorgt het ervoor dat iedereen die verantwoordelijk is voor dergelijke misdaden zal worden berecht”, zo liet hoofdaanklager Karim Khan weten begin februari.
  • De kritiek op Poetin en Rusland komt er na de vele berichten van het schenden van mensenrechten door Russische soldaten. Zo zijn er beelden van journalisten vrijgegeven waarin te zien is dat er op verschillende doelen in Oekraïne clusterbommen worden ingezet. 
  • Het gebruik van deze bommen wordt door een groot aantal landen wereldwijd als inhumaan gezien, omdat de kans op burgerslachtoffers bijzonder groot is in stedelijke gebieden.
  • Echter blijven Rusland, China, Zuid-korea en de VS voorstanders ervan.
  • Daarnaast zijn veel burgerdoelwitten het slachtoffer geworden van Russische beschietingen, waaronder flatgebouwen, scholen, ziekenhuizen en de infrastructuur voor energie. Onderzoekers zijn momenteel bezig met het verifiëren en het verzamelen van bewijs.
Meer