Europese beurzen duiken fors in het rood

De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur opnieuw fors in het rood.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 2,3 procent tot 463,76 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,8 procent op 15.325,66 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,8 procent op 6.939,16 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,0 procent lager op 7.418,70 punten.

Ook de Bel20-index moest verliezen van bijna 2 procent incasseren.

Meerdere oorzaken

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets ziet verschillende oorzaken voor de koersdalingen:

  • De teleurstellende vooruitzichten die bedrijven afgeven is er daar maar één van.
  • Daarnaast zijn de hoge inflatie en het beleid van de centrale banken ook redenen voor lagere koersen.
  • Net als de geopolitieke ontwikkelingen: vooral de situatie aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drukt volgens Hewson op het beurssentiment.
  • En ook de Chinese aanpak van het coronavirus is een punt van zorg, voegde de analist nog toe.

Een strategie van “buy the dip”, die in de afgelopen jaren zo goed werkte, lijkt niet langer de oplossing, aldus Hewson. Vorige week kregen ook de Amerikaanse beurzen, en dan vooral de techaandelen, rake klappen.

Wisselende signalen

Op macro economisch vlak hadden beleggers vanochtend oog voor de Europese inkoopdata. De Franse dienstensector doet het in januari minder goed dan in december, terwijl er in Duitsland juist een fors herstel te zien was. In de hele eurozone vertraagde de groei.

“De activiteit vertraagde voor de tweede maand op rij”, aldus Markit. Omikron eiste zijn tol. Consumenten spendeerden aan het begin van het jaar minder, aldus econoom Chris Williamson van Markit. Toch lijkt de impact mee te vallen en dat de industrie juist beter presteert in januari, is bemoedigend volgens de econoom.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20