Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 30 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese banken minder waard dan tijdens financiële crisis

Logo Business AM
Markten

22/05/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

EPA

De bankensector ziet stevig af van de coronacrisis. In Europa doen bankaandelen het zelfs slechter dan die van reisorganisaties, die erg te lijden hebben onder de lockdowns. Hun beurswaarde is ook gezakt tot minder dan de helft van hun reële waarde.

In februari en maart daalde de beurswaarde van de Europese banken met maar liefst de helft, schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Voor andere aandelen was dat gemiddeld een derde. Die andere bedrijven konden hun beursverliezen sindsdien ook weer met de helft aanzuiveren, in tegenstelling tot de banken die op hun dieptepunt bleven staan.

Beleggers vrezen de grote verliezen die banken gaan moeten nemen op leningen. Door de coronacrisis hebben de inkomens van veel gezinnen een deuk gekregen en de vraag zal zijn of iedereen zijn leningen nog kan afbetalen. Dat zal een serieuze slok op de borrel zijn voor de winsten. Wat ook zeker niet bijdraagt aan het beleggersenthousiasme is de beslissing van veel banken om tijdelijk geen dividend te betalen.

Waardering

Ondertussen waardeert de markt banken ook lager dan tijdens de kredietcrisis van 2008, toen ze nochtans aan de basis van de problemen lagen. De gemiddelde verhouding tussen de marktwaarde en de boekwaarde van de 45 banken uit de Europese Stoxx-index staat nu op 0,42. Dat betekent dat beleggers die banken dik de helft minder waard achten dan ze zijn volgens hun boekhouding.

Een gezonde bank heeft doorgaans een verhouding van 1 of meer. Dat betekent dat de beurswaarde gelijk aan of groter is dan de boekwaarde. Tijdens de financiële crisis bedroeg de ratio 0,7. Dat is nog steeds een hoop meer dan nu.

De Belgische banken doen het wel beter dan het gemiddelde. Bij KBC komt het cijfer met 0,99 net niet op 1 uit. De verzekeraar Ageas, die ontstaan is uit het puin van Fortis, heeft een verhouding van 0,5. De Nederlandse bank ABN Amro komt op 0,3.

Pas in 2023 weer winst

Beleggers zijn nu eerst op zoek naar antwoorden voor ze opnieuw investeren, klinkt het bij analisten. De vraag is of ze meer buffers zullen opbouwen voor kredietverliezen en wat de impact daarvan zal zijn. En de hamvraag: wanneer worden er opnieuw dividenden uitbetaald?

De consultant McKinsey schat dat de banken pas tegen 2023 zullen herstellen van de coronacrisis. De jaren daarvoor rekent hij op verliezen tot 40 procent. ‘Een terugkeer naar pre-coronaniveaus zal niet voor 2024 zijn’, laat het rapport nog optekenen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO