Europese banken minder waard dan tijdens financiële crisis

De bankensector ziet stevig af van de coronacrisis. In Europa doen bankaandelen het zelfs slechter dan die van reisorganisaties, die erg te lijden hebben onder de lockdowns. Hun beurswaarde is ook gezakt tot minder dan de helft van hun reële waarde.

In februari en maart daalde de beurswaarde van de Europese banken met maar liefst de helft, schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Voor andere aandelen was dat gemiddeld een derde. Die andere bedrijven konden hun beursverliezen sindsdien ook weer met de helft aanzuiveren, in tegenstelling tot de banken die op hun dieptepunt bleven staan.

Beleggers vrezen de grote verliezen die banken gaan moeten nemen op leningen. Door de coronacrisis hebben de inkomens van veel gezinnen een deuk gekregen en de vraag zal zijn of iedereen zijn leningen nog kan afbetalen. Dat zal een serieuze slok op de borrel zijn voor de winsten. Wat ook zeker niet bijdraagt aan het beleggersenthousiasme is de beslissing van veel banken om tijdelijk geen dividend te betalen.

Waardering

Ondertussen waardeert de markt banken ook lager dan tijdens de kredietcrisis van 2008, toen ze nochtans aan de basis van de problemen lagen. De gemiddelde verhouding tussen de marktwaarde en de boekwaarde van de 45 banken uit de Europese Stoxx-index staat nu op 0,42. Dat betekent dat beleggers die banken dik de helft minder waard achten dan ze zijn volgens hun boekhouding.

Een gezonde bank heeft doorgaans een verhouding van 1 of meer. Dat betekent dat de beurswaarde gelijk aan of groter is dan de boekwaarde. Tijdens de financiële crisis bedroeg de ratio 0,7. Dat is nog steeds een hoop meer dan nu.

De Belgische banken doen het wel beter dan het gemiddelde. Bij KBC komt het cijfer met 0,99 net niet op 1 uit. De verzekeraar Ageas, die ontstaan is uit het puin van Fortis, heeft een verhouding van 0,5. De Nederlandse bank ABN Amro komt op 0,3.

Pas in 2023 weer winst

Beleggers zijn nu eerst op zoek naar antwoorden voor ze opnieuw investeren, klinkt het bij analisten. De vraag is of ze meer buffers zullen opbouwen voor kredietverliezen en wat de impact daarvan zal zijn. En de hamvraag: wanneer worden er opnieuw dividenden uitbetaald?

De consultant McKinsey schat dat de banken pas tegen 2023 zullen herstellen van de coronacrisis. De jaren daarvoor rekent hij op verliezen tot 40 procent. ‘Een terugkeer naar pre-coronaniveaus zal niet voor 2024 zijn’, laat het rapport nog optekenen.

Meer