Europese banken meten schade op na vrije val op de beurs, Zwitserse nationale bank belooft probleembank Credit Suisse te helpen “indien nodig”

Nieuwe onrust rond de Zwitserse bank Credit Suisse in combinatie met de nog niet verdreven Amerikaanse bankenzorgen leiden tot zware koersverliezen voor de grote Europese banken. “Dit kan een Lehman-moment zijn”, waarschuwt economieprof Nouriel Roubini. De ontwikkelingen van een turbulente beursdag op een rij.

20.49 – Zwitserse nationale bank belooft steun aan Credit Suisse

De Zwitserse nationale bank SNB en toezichthouder FINMA zeggen in een gezamenlijk statement “dat de problemen van bepaalde banken in de VS geen direct risico van vormen voor de Zwitserse financiële markten”.

En nog: “De strenge kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor Zwitserse financiële instellingen waarborgen hun stabiliteit. Credit Suisse voldoet aan de kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor systeemrelevante banken. Indien nodig zal de SNB Credit Suisse van liquiditeit voorzien.”

17.35 – Europese banken meten schade op

De Europese beurzen zijn dicht en de banken maken de balans op van een bewogen dag:

  • Credit Suisse: – 24,2 procent
  • BNP Paribas: -10,1 procent
  • ING: -9,6 procent
  • Deutsche Bank: -9,3 procent
  • Santander: -6,8 procent
  • KBC: -4,98 procent

16.46 – “Credit Suisse vraagt steunbetuiging van Zwitserse nationale bank”

Volgens de Financial Times hengelt Credit Suisse bij de Zwitserse nationale bank (SNB) om een publieke steunbetuiging die beleggers tot bedaren moet brengen. Het aandeel Credit Suisse donderde tot 30 procent lager, maar beperkt momenteel het koersverlies tot 16 procent.

16.25 – Beleggers vluchten massaal in staatspapier

De bankenonrust leidt tot een rush naar staatsobligaties, vluchthavens waar beleggers in willen schuilen. Flight to safety, heet dat in beursjargon:

  • De rente op tienjarig Duits staatspapier zakt met 30 basispunten tot 2,15 procent.
  • De rente op tweejarig Amerikaans papier zakt zelfs met 46 punten, tot 3,76 procent. Vorige week was dat nog meer dan 5 procent.

Bij obligaties is de marktrente een inverse van de prijs: hoe groter de vraag, hoe lager de marktrente. De spectaculaire dalingen van de rentes wijzen dus op een massale vlucht richting staatspapier.

15.34 – Voorzitter Credit Suisse: “Overheidssteun is niet aan de orde”

Axel Lehmann – Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

Genoteerd: Volgens de voorzitter van Credit Suisse heeft de bank geen staatssteun nodig. Dat zei Axel Lehmann – hij heet echt zo – tijdens een toespraak op de Financial Sector Conference in Saoedi-Arabië.

“We beschikken over sterke kapitaalratio’s en een sterke balans”, klonk het. Hij verwees ook naar het herstructureringsplan dat in oktober werd bekendgemaakt: “We hebben ons medicijn al genomen.”

Lehmann voegde eraan toe dat Credit Suisse niet over dezelfde kam als het failliete Silicon Valley Bank mag geschoren worden. “De banken zijn op een verschillende manier gereguleerd”, aldus de topman.

Ter herinnering: De onrust begon toen de Saudi National Bank (SNB), de grootste aandeelhouder, deze ochtend zei dat ze geen bijkomend kapitaal pompt in Credit Suisse.

15.10 – “Credit Suisse was de voorbije decennia nagenoeg bij elk schandaal betrokken”

“Credit Suisse was lange tijd een instituut in de Zwitserse financiële wereld. Maar van dat verhaal blijft er nog heel weinig over”, merkt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België, op tegenover The Morning Drive van Business AM.

“De voorbije decennia was de bank betrokken bij nagenoeg alle schandalen. Denk onder meer aan de gebrekkige investeringen in hefboomfondsen en de privédetectives die de financiële instelling had ingeschakeld om het personeel in de gaten te houden.”

Beluister het volledig gesprek ?

14.51 – Ook Amerikaanse banken krijgen klappen

In navolging van de Europese banken moeten ook de Amerikaanse instellingen terrein prijsgeven.

  • Bank of America: -2,9 procent
  • Morgan Stanley: -4,15 procent
  • JPMorgan: -3,95 procent
  • Citigroup: -5,3 procent

14.37 – Update: bankaandelen nog harder onderuit

  • Credit Suisse: – 28 procent
  • BNP Paribas: -10,4 procent
  • ING: -9,3 procent
  • Deutsche Bank: -8,5 procent
  • Santander: -8,2 procent
  • KBC: -5,8 procent

14.26 – Wat gaat de ECB doen?

Wat voorafging: Het stond tot deze ochtend nog in steen gegrift dat de Europese Centrale Bank morgen de rente met 50 basispunten zou verhogen.

Dramatische wending: Maar de beurspaniek rond de Europese banken creëert aan de vooravond van het rentebesluit onverwacht een nieuwe situatie, waarbij de ECB ook rekening moet houden met de stabiliteit van het financiële stelsel. Zal de ECB de gemoederen willen bedaren met een kleinere renteverhoging? Afspraak morgen.

14.03 – Is Credit Suisse het nieuwe Lehman Brothers?

Dé vraag van het moment: Credit Suisse vecht om zijn overleven. Als de Zwitserse bank omvalt, beleven we dan een moment zoals het bankroet van Lehman Brothers, de Wall Street-bank die de bankencrisis van 2008 helemaal deed losbarsten?

De vergelijking: Credit Suisse weegt 5 keer zwaarder dan Lehman Brothers.

Geciteerd: Nouriel Roubini, de economieprof die destijds de bankencrisis voorspelde, wijst erop dat Credit Suisse veel belangrijker is dan Silicon Valley Bank, waardoor een ineenstuiken van de Zwitserse reus inderdaad “een Lehman-moment” kan zijn voor het wereldwijde financiële stelsel.

11.50 – Credit Suisse sleurt sectorgenoten mee

De cijfers: Credit Suisse dondert meer dan 20 procent lager op de beurs en sleurt een heleboel van zijn sectorgenoten mee. Dit waren de koersverliezen rond 11.50 uur:

  • Credit Suisse: -21 procent
  • BNP Paribas: -10,4 procent
  • ING: -8 procent
  • Deutsche Bank: -8 procent
  • KBC: -4,6 procent

Nog meer: De handel in verscheidene bankaandelen moest zelfs even stilgelegd worden omdat de schokken te bruusk waren.

De vonk: Het nieuws dat de Saudi National Bank (SNB), een geldschieter van Credit Suisse de zwalpende bank geen geld meer wil toesteken deed de beurskoers van de Zwitserse financiële reus naar het laagste niveau ooit kelderen.

Meer