Econoom Erik Joly: “Credit Suisse was de voorbije decennia nagenoeg bij elk schandaal betrokken”

Credit Suisse krijgt opnieuw de wind van voren op de beurs. Het aandeel crasht na berichten dat Saudi National Bank (SNB), een geldschieter van de bank, de geldkraan dichtdraait. Daarnaast waren er de problemen met het jaarrapport. “De bank is niet langer het instituut die het ooit was”, zegt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België, tegenover Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Erik Joly van ABN Amro België.


De details: Credit Suisse moest gisteren bij de jaarcijfers erkennen dat er mogelijk “materiële tekortkomingen” waren in de interne controles van de boeken. De Zwitserse bank zou vorige week al met het jaarrapport komen, maar stelde de publicatie op het laatste moment uit, nadat de bank een telefoontje kreeg van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

  • Credit Suisse verklaarde dat dit gesprek verband hield met de “technische beoordeling van eerder gemelde herzieningen van de verklaringen van de geconsolideerde kasstroom in de boekjaren die eindigden op 31 december 2020 en 2019 en gerelateerde controles.”

Opeenstapeling schandalen

Gloriejaren voorbij: Het is de zoveelste smet op het blazoen van de Zwitserse bank.

  • “Credit Suisse was lange tijd een instituut in de Zwitserse financiële wereld. Maar van dat verhaal blijft er nog heel weinig over”, merkt Joly op tegenover The Morning Drive van Business AM. “De voorbije decennia was de bank betrokken bij nagenoeg alle schandalen. Denk onder meer aan de gebrekkige investeringen in hefboomfondsen en de privédetectives die de financiële instelling had ingeschakeld om het personeel in de gaten te houden.”
  • Intussen slinkt het vertrouwen van de klanten en aandeelhouders in de bank zienderogen. Zo is de koers vandaag gezakt tot een historisch dieptepunt. “De klanten hebben de voorbije maanden dan weer massaal hun geld weggehaald. In die mate zelfs dat de bank bepaalde liquiditeitsbuffers moest aanspreken”, klinkt het.
  • Volgens Joly is er ook een lichtpuntje: “De CEO van Credit Suisse gaf onlangs aan dat het voor één keer niet betrokken is bij een financieel schandaal, zijnde het faillissement van Silicon Valley Bank. Daarenboven zou het wegvloeien van de deposito’s gestabiliseerd zijn omdat enkele klanten van de Amerikaanse bank geld hebben overgeheveld naar Credit Suisse.”

Nieuwe mokerslag: Credit Suisse kreeg vandaag een nieuwe mokerslag te verwerken. Saudi National Bank (SNB), een geldschieter van de bank, gaf aan Credit Suisse geen extra geld meer te willen toesteken.

  • “Ik denk niet dat ze extra geld nodig hebben. Als je naar hun ratio’s kijkt, zijn ze in orde. En ze werken onder een sterk regelgevend regime in Zwitserland en in andere landen”, zei Ammar Al Khudairy, voorzitter van SNB, tijdens een persconferentie. Beleggers denken daar duidelijk anders over.

(evb)

Meer