Europese anti-immigratiepartijen winnen steeds meer verkiezingen

In Slovenië wordt Janez Jansa, topman van de Sloveense Democratische Partij (SDS), mogelijk de nieuwe regeringsleider. Hij veroverde met zijn partij tijdens de jongste parlementsverkiezingen een belangrijke overwinning. Mogelijk zal hij in Slovenië door een coalitie van andere partijen van de macht worden gehouden, maar het electoraal succes van Jansa is volgens de Britse zakenkrant Financial Times alvast symptomatisch voor de moeilijke omstandigheden waarmee de Europese Unie onder invloed van de vluchtelingenproblematiek moet afrekenen.

“Demogelijke terugkomst van Jansa, die na een eerder premierschap in de oppositie terecht was gekomen, als Sloveens regeringsleider is vooral te danken aan zijn hardere retoriek tegen migranten,” zegt de Financial Times. “Dat bevestigt één van de grootste dilemma’s waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd.”

“Het blijft immers bijzonder moeilijk om een evenwichtige verdeling te vinden voor de constante toevloed van vluchtelingen in Europa. Migratie en asiel zullen dan ook een centraal onderwerp worden tijdens de eerstvolgende top van de Europese Unie. Voor het Europese project is een duidelijke oplossing noodzakelijk, vooraleer een nieuwe migrantencrisis kan toeslaan en het populisme nog wordt versterkt.”

Verkiezingen

“De verschillende verkiezingen in een aantal Europese lidstaten kunnen echter een belangrijke hindernis vormen,” zegt de krant nog. “Er moet immers een evenwicht worden gezocht tussen uiteenlopende belangen. Enerzijds zijn er de zuidelijke landen – zoals Italië, Griekenland en Spanje – die rechtstreeks met de toestroom van de vluchtelingen worden geconfronteerd, maar ook moet gekeken worden naar de uiteindelijke regio’s van bestemming zoals Duitsland en Frankrijk.”

“Daarbij moet echter ook rekening worden gehouden met mogelijk verzet van lidstaten in Centraal-Europa, zoals Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovenië. Tot nu toe heeft die groep elk quota-systeem voor de verdeling van vluchtelingen afgewezen.”

“Tot nu toe zijn alle voorstellen tot compromissen op verzet gestuit,” benadrukt de Financial Times. “Bovendien worden de voorstellen van de meest radicale populisten steeds brutaler. In Italië heeft Matteo Salvini, leider van de ultrarechtse Lega, alvast voorgesteld om een half miljoen illegale immigranten op te pakken en te deporteren.”

“Salvini heeft ook geweigerd met deel te nemen aan een vergadering die de Europese ministers van binnenlandse zaken hebben opgezet om het migratieprobleem verder te bespreken. Maar zelfs over de versterking van de Europese buitengrenzen kan moeilijk overeenstemming worden gevonden.”

Existentieel

Volgens de Financial Times is het migrantenprobleem voor de Europese Unie een existentieel vraagstuk. “Er is immers niet alleen het probleem van de vluchtelingen,” wordt er opgemerkt. “Alles kadert in een breder conflict rond kernprincipes zoals individuele vrijheden en democratische controles. Ook de rassenhaat kent opnieuw een opgang.”

“De politieke standpunten hebben daarbij het pad van de vluchtelingen gevolgd. In Oostenrijk, Italië en potentieel ook Slovenië – die zich allemaal op migratieroutes naar Duitsland bevinden – zetelen ultrarechtse, populistische en anti-migratie-partijen in de regering. Dat geldt zeker en vast ook voor Hongarije.”

De volgende test zal volgens de Financial Times worden opgetekend in Zweden, één van de oudste democratieën van Europa. “Het land kent een historisch progressief beleid tegenover vluchtelingen, maar in de peilingen ligt wel ultrarechts aan de leiding,” aldus de krant.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.