Europese en Amerikaanse microchips blijven de Russische oorlogsmachine voeden

Microprocessoren zijn overal en onmisbaar. Dat werd pijnlijk duidelijk in 2020 en 2021 toen we geconfronteerd werden met een groot tekort aan chips. Maar die technologie speelt ook een niet te onderschatten rol bij de moderne oorlogsvoering: halfgeleiders zijn essentieel voor onder meer radars en raketten.

Waarom is dit belangrijk?

Na de invasie van Oekraïne en de steeds hardere sancties die daarop volgden, werd het Russische leger zich bewust van een van zijn zwakke punten: het importeerde een aanzienlijk deel van zijn geavanceerde elektronische componenten uit Europa en de VS.

Door de mazen van het net glippen

Context: Het KSE Institute – een analysecentrum aan de Kiev School of Economics – analyseerde onlangs 58 stukken hightech Russisch militair materieel dat op slagvelden werd teruggevonden. De onderzoekers ontdekten meer dan 1000 buitenlandse onderdelen, voornamelijk halfgeleidertechnologieën.

In het nieuws: Volgens een analyse van handelsgegevens door CNBC komen die onderdelen, die onder embargo zouden moeten vallen, echter nog steeds Rusland binnen via omwegen. Op die manier wordt de westerse technologie gebruikt om de Russische oorlogsmachine te voeden.

“Rusland is nog steeds in staat om alle essentiële onderdelen die het nodig heeft voor zijn leger uit het Westen te importeren”

Elina Ribakova, co-auteur van het rapport van het KSE-instituut

De details: De elektronische onderdelen komen Rusland binnen via de achterdeur: China, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en ongetwijfeld nog een paar andere landen, die ze importeren voor wederuitvoer. Rusland kan voor sommige technologieën de sancties omzeilen, omdat ze gebruikt kunnen worden voor “civiele toepassingen.” Ook al kan Moskou ze aanpassen om op het slagveld te gebruiken.

Een door het buitenland gefinancierde oorlogsmachine

  • Uit de data van CNBC blijkt dat geen enkel land zoveel microchips en andere technologieën naar Rusland exporteert als China. Verkopers uit China, waaronder Hongkong, waren in het vierde kwartaal van 2022 goed voor meer dan 87 procent van de totale Russische invoer van halfgeleiders, vergeleken met 33 procent in het vierde kwartaal van 2021. Meer dan de helft (55 procent) van die goederen werd niet in China geproduceerd, maar elders vervaardigd en via tussenhandelaren uit China en Hongkong naar Rusland verscheept.
  • Meer dan twee derde van de geïdentificeerde buitenlandse componenten in Russisch militair materieel kwam van bedrijven uit de VS, Japan of zelfs Duitsland.
  • We weten echter niet of die landen zich ervan bewust zijn dat hun microprocessors in handen zijn van het Russische leger. Heel vaak gaan die verzendingen door verschillende landen als ze opnieuw worden geëxporteerd, voordat ze aankomen in een land dat neutraal genoeg is om ze naar Rusland te sturen.
  • “Het is moeilijk om te voorkomen dat strikt civiele micro-elektronica de grenzen oversteekt en onderdeel wordt van de wereldhandel. En daar profiteert zowel de Russische industrie als het Russische leger en de inlichtingendiensten van”, zei Sam Bendett, adviseur bij het Center for Naval Analyses, een Amerikaanse denktank, aan CNBC.
  • Hoewel het zorgwekkend is om te zien in welke mate de westerse sancties tekortschieten, toont dit onderzoek wel aan dat Rusland voor onder meer chips enorm afhankelijk is van andere landen. Na achttien maanden oorlog is Moskou er nog niet in geslaagd om zijn eigen microprocessorindustrie op te zetten en moet het nog steeds zijn toevlucht nemen tot kannibalisme van reserveonderdelen en import uit het buitenland. Zelfs als dat betekent dat er apparatuur van slechte kwaliteit wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.