12 landen, waaronder België, staan te springen om samen met Duitsland een Europees raketschild op te zetten

Eind augustus opperde Olaf Scholz het idee om een nieuw, gemeenschappelijk Europees luchtverdedigingssysteem te ontwikkelen. Anderhalve maand later heeft de Duitse bondskanselier een dozijn landen overtuigd om aan het project mee te werken.

“Niet alleen zou een gemeenschappelijk ontwikkeld luchtverdedigingssysteem in Europa meer doeltreffend en kostefficiënt zijn dan wanneer elk van ons zijn eigen duur en ingewikkeld systeem zou ontwikkelen. Heel Europa zou aan veiligheid winnen.” Met deze woorden sloot Scholz op 29 augustus op de Praagse Karelsuniversiteit een toespraak af waarin hij het idee van een Europees raketschild lanceerde.

Nu de vrees voor een escalerende oorlog in Oekraïne toeneemt omdat de Russen steeds verwoestender raketten gebruiken, kan Scholz’ idee op alsmaar meer steun rekenen. Volgens het Duitse blad Der Spiegel zouden twaalf Europese landen hun krachten willen bundelen met de locomotief van de eurozone.

Wie zijn deze 12 landen?

Tijdens zijn toespraak in Praag had Scholz al een lijst van potentiële partners genoemd: Polen, Nederland, Tsjechië, Slowakije en de “Scandinavische partners”. Hij had ze niet allemaal juist.

Der Spiegel meldt namelijk dat Polen het voorstel heeft geweigerd en liever zijn eigen luchtverdedigingssysteem bouwt. Nederland, Tsjechië en Slowakije behoren daarentegen tot de twaalf landen die wel bereid zijn de sprong te wagen.

Aan de Scandinavische kant is er geen spoor van Zweden of Denemarken. Maar Noorwegen zou wel in de running zijn. De andere door Der Spiegel genoemde landen zijn België, Bulgarije, Estland, Finland, Litouwen, Letland, Roemenië en Slovenië.

Opvallende afwezige is dat andere land dat als de motor van Europa wordt beschouwd, Frankrijk. Parijs vertrouwt liever op het afschrikwekkende effect van zijn eigen kernwapenarsenaal dan te kiezen voor conventionele verdedigingssystemen tegen ballistische raketten, zo stelt Euractiv.

Aankondiging vandaag?

In principe zou het Europese schild compatibel zijn met het Israëlische antiballistische raketsysteem ‘Arrow 3’. Dat kan ballistische raketten onderscheppen, waaronder intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) met nucleaire, chemische, biologische of conventionele kernkoppen.

Een gezamenlijke intentieverklaring zou vandaag kunnen worden ondertekend, in de marge van de vergadering van de NAVO-defensieministers die momenteel plaatsvindt in het Brusselse hoofdkwartier van de organisatie.

(lb,kg)

Meer