Belgisch luchtvaartbedrijf Sonaca gaat mee Europees raketafweersysteem ontwikkelen

Het Belgische lucht- en ruimtevaartbedrijf Sonaca werd door het Europese Defensiefonds geselecteerd om mee te werken aan de ontwikkeling van een Europees schild tegen hypersonische raketten. Dat kondigde het bedrijf uit Gosselies maandag zelf aan.

Sonaca, een bedrijf dat grotendeels in handen is van de Waalse regering, zal samen met twaalf andere Europese bedrijven deel uitmaken van EU HYDEF (European Hypersonic Defence Interceptor), het ontwikkelingsprogramma waarbinnen ze het raketschild moeten ontwikkelen. De leiding wordt genomen door het Spaanse Sener, dat onderdelen levert voor de Airbus A400M-transportvliegtuigen en Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuigen, en ook participeert in enkele raketprogramma’s zoals de Taurus-kruisraket.

Vijf keer sneller dan het geluid

Concreet krijgen de bedrijven 36 maanden de tijd om een systeem te ontwikkelen dat hypersonische raketten kan onderscheppen. Dit zijn raketten die aan een snelheid van mach 5, vijf keer de snelheid van het geluid, door de lucht suizen. Daarbij kunnen ze bijvoorbeeld ook explosieven of kernkoppen dragen. Voor de ontwikkeling van een raketschild, dat deze raketten op tijd kan detecteren en uit de lucht halen met onderscheppingsraketten voor ze neerstorten op aarde, wordt 110 miljoen euro uitgetrokken, waarbij het Europese Defensiefonds voor 100 miljoen tussenbeide komt.

Voor Sonaca zelf is een budget van zeven miljoen euro voorzien, waarmee het zal werken aan de structuur van de onderscheppingsraketten, waarbij vooral het materiaal van groot belang is: de raketten moeten stevig genoeg zijn en bestand zijn tegen hoge temperaturen, maar tegelijk ook licht genoeg om gemakkelijk van koers te kunnen veranderen tijdens de vlucht.

STAR-plan

De 6,3 miljoen euro voor Sonaca komt uit het Europese Defensiefonds, een programma van de Europese Commissie om onderzoek en innovatie binnen defensie te ondersteunen. Het Belgisch leger past zelf 700.000 euro bij, een investering die valt onder het STAR-plan, het investeringsplan voor Defensie tussen nu en 2030. Daarin zit 1,8 miljard vervat voor onderzoek en innovatie.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) was maandag zelf ook aanwezig bij Sonaca: “We mogen fier zijn dat een Belgisch bedrijf, een Waals bedrijf werd geselecteerd. We stonden tegenover veel kandidaten, uit grote landen. Dit is een erkenning voor de Belgische expertise”, wordt de minister geciteerd in Het Laatste Nieuws. Sonaca verdiende zijn strepen al bij de bouw, ontwikkeling en herstellingen van zowel civiele als militaire vliegtuigen, zoals de Boeing-passagiersvliegtuigen, de F-16 en recent de F-35’s, waarvoor het bedrijf de stabilo’s (het horizontale staartvlak) zal maken.

(fjc)

Meer