Drie Belgische bedrijven starten joint venture voor bouw onderdelen F-35

De Belgische bedrijven Asco, Sabca en Sonaca hebben met de steun van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) een joint venture opgericht om onderdelen te vervaardigen voor F-35-gevechtsvliegtuigen.

Via de joint venture ‘BeLightning’ kunnen de drie bedrijven deelnemen aan een aanbesteding van de Amerikaanse groep Lockheed Martin, de fabrikant van de F-35. Asco, met de hoofdzetel in Zaventem, het Brusselse Sabca en Sonaca uit Gosselies pompen elk 5 miljoen euro in de joint venture, zegt de CEO van Sonaca Bernard Delvaux. Het kapitaal wordt versterkt door de FPIM, voor een bedrag van maximaal 15 miljoen euro, blijkt uit een koninklijk besluit dat eerder deze maand in het Staatsblad werd gepubliceerd.

De drie bedrijven willen via de joint venture 300 tot 400 horizontale staartvlakken of stabilo’s vervaardigen (“Horizontal Tail Planes”, HTP) – die lijken op kleine vleugels achteraan het vliegtuig – voor de F-35 Lightning II, de opvolger van onze F-16’s. Volgens de CEO van Sonaca heeft het contract een waarde van 300 tot 400 miljoen euro over een periode van 15 jaar. BeLightning moet wel nog een akkoord sluiten met het Britse BAE, dat de onderdelen vandaag produceert en de productie moet uitbesteden aan België. Het akkoord zou worden gefaciliteerd door Lockheed Martin.

Meer