Europees parlement wil enkel nog “ontbossingsvrije producten” op Europese markt

Het Europese Parlement zal morgen stemmen over een nieuwe verordening die bedrijven dwingt aan te tonen dat hun producten niet hebben bijgedragen tot de verwoesting van beschermde bosgebieden.

Het voorstel, dat oorspronkelijk in november vorig jaar door de Europese Commissie is ingediend, moet ervoor zorgen dat in de EU ingevoerde producten en grondstoffen “ontbossingsvrij” zijn. Bedrijven zouden hierdoor verplicht worden na te gaan of de goederen die zij binnen de Europese Unie verkopen, niet zijn geproduceerd op ontboste grond.

De EU-landen zullen toegang hebben tot de productinformatie en kunnen inspecties van de invoer uitvoeren. Sancties voor overtredingen omvatten boetes, verbeurdverklaring van de goederen of inkomsten en uitsluiting van aanbestedingscontracten.

“Belangrijkste uitdagingen van onze tijd”

“Ontbossing en aantasting van bossen zijn belangrijke aanjagers van de opwarming van de aarde en het verlies aan biodiversiteit – de twee belangrijkste milieu-uitdagingen van onze tijd”. Zo valt te lezen in het voorstel van vorig jaar. 

“Het doel van deze regels is ontbossing en aantasting van bossen voorkomen. Dit zou tegelijk een vermindering betekenen van de koolstofuitstoot in de atmosfeer met ten minste 31,9 miljoen ton per jaar, wat zou kunnen worden vertaald in een jaarlijkse economische besparing van ten minste 3,2 miljard euro”.

Europa is een van de grootste betrokken partijen bij de ontbossing wereldwijd. In 2017 was de EU verantwoordelijk voor 16 procent van de wereldwijde ontbossing die verband houdt met internationale handel, aldus het WNF. Op plaats één staat China met 24 procent. Op de derde plek staat India met 9 procent, gevolgd door de VS (7 procent) en Japan (5 procent).

“De vraag van de EU naar grondstoffen zoals palmolie, soja, hout, rundvlees, cacao en koffie zijn sterke aanjagers van de ontbossing. Steeds meer burgers willen dat we daar een einde aan maken”, zei EU-klimaatchef Frans Timmermans bij de onthulling van de wetgeving vorig jaar.

Europeanen zijn voorstander van een krachtig overheidsoptreden

Een meerderheid van de Europeanen lijkt intussen voorstander te zijn van een krachtiger overheidsoptreden tegen ontbossing, zo stelt Euractiv, verwijzend naar een studie van het onderzoeksbureau GlobeScan

Volgens de onderzoekers is 82 procent van de Europeanen van mening dat bedrijven geen producten mogen verkopen die hebben bijgedragen tot de vernietiging van bosgebieden, terwijl 78 procent van mening is dat het aan de regeringen is om producten te verbieden die de ontbossing aanwakkeren.

“Eens te meer dringen consumenten er bij bedrijven en regeringen op aan actie te ondernemen tegen ontbossing”. Dat zei David Sánchez, directeur van de Spaanse consumentenconfederatie CECU, tegen Euractiv. “Daarom is de enige optie voor Europarlementariërs en de nationale regeringen om een ambitieus standpunt over deze wet te steunen om ervoor te zorgen dat bedrijven stoppen met de verkoop van producten die de bossen van de wereld vernietigen”.

Europa gaat niet ver genoeg

Verschillende Braziliaanse milieugroeperingen hebben de Europese Unie echter gevraagd een nóg agressievere wetgeving te implementeren. Zo zou het huidige voorstel noodzakelijk en positief zijn, maar tegelijkertijd niet krachtig genoeg. 

“Bossen worden op een bijzonder strikte manier gedefinieerd. Daardoor worden een aantal belangrijke ecosystemen in Brazilië – zoals de moerasgebieden van Pantanal, de Cerrado-savanne en de pampa – van een mogelijke bescherming uitgesloten. Bovendien zouden ook meer producten aan de lijst met gevoelige producten – zoals katoen, maïs en vlees in blik – moeten worden toegevoegd”. Dat zegt een groep van ruim dertig milieugroeperingen, waaronder het WNF.

Recentelijk raakte bekend dat de ontbossing van het Braziliaanse Amazonewoud dit jaar een nieuw record heeft bereikt: sinds januari is een gebied dat vijf keer zo groot is als New York al vernietigd. Dat blijkt uit satellietbeelden gemaakt door het Braziliaanse onderzoeksbureau Inpe. Onderzoekers melden dat van januari tot juni al bijna 4.000 vierkante kilometer van het woud werd gekapt, wat een stijging is van 10,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

(mah)

Meer