Europees Parlement stemt resolutie voor persvrijheid in Hongkong

Een donderdag aangenomen resolutie van het parlement maant de EU aan om journalisten en prodemocratische activisten in Hongkong beter te ondersteunen. Een tweede resolutie riep op tot de verdediging van de Taiwanese democratie tegen bedreigingen van China.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese Unie, een zelfverklaard toonvoorbeeld van democratie en vrijheid, heeft de afgelopen jaren bijzonder weinig gedaan aan de schrijnende uitholling van Hongkongs vrijheden. Ook over het lot van het democratische eiland Taiwan, dat om de haverklap militair geviseerd wordt door China, durft de EU geen standpunt innemen. De angst om China tegen de borst te stuiten, blijft steeds te groot. Daar komt binnen het parlement langzaamaan verandering in.

Het Europees Parlement heeft een nieuwe resolutie over het semiautonome gebied Hongkong aangenomen. Die resolutie, met 28 duidelijke agendapunten, werd donderdag door een grote meerderheid gestemd tijdens een sessie in Straatsburg. 578 leden namen deel aan die stemming. Maar 29 leden stemden tegen en 73 van hen onthielden zich.

Wat staat er juist in die resolutie? Vooral de persvrijheid van Hongkong moet meer aandacht krijgen, vindt het parlement. Het wetgevend orgaan roept de Hongkongse overheid ook op om gearresteerde journalisten en activisten vrij te laten en de controversiële nationale veiligheidswet te herzien. Zo’n resoluties zijn trouwens niet bindend voor de Europese Commissie en Raad, maar gelden eerder als een reeks aanbevelingen.

Er was binnen het parlement de voorbije dagen al bijzonder veel discussie over de manier waarop Peking journalisten muilkorft in de regio. Vooral de politieraid in het kantoor van de prodemocratische krant Apple Daily lokte verbolgen reacties uit onder de volksvertegenwoordigers. Niet veel later werden de activa van de krant bevroren en op 24 juni bracht Apple Daily gedwongen de laatste oplage uit.

Gevolgen voor de winterspelen van 2022

“China valt de vrijheden van Hongkong, en eigenlijk de westerse wereld in het algemeen, aan. Dat verzwakt onze relaties met China, zeker op gebied van handel. En wat met de investeringen vanuit China? Kunnen we die wel vertrouwen?”, vroeg François-Xavier Bellamy, een Frans lid van het Europees Parlement zich af.

De parlementsleden die voor de resolutie stemden, riepen de Europese lidstaten ook op om niet in te gaan op de uitnodigingen voor de Olympische winterspelen van 2022 in Peking. “Tenzij de Chinese overheid een verbetering van zijn respect voor de mensenrechten kan aantonen”, klonk het.

De Hongkongse overheid is woest op het Europees Parlement. Zij noemde het “een brutale interventie in de Chinese en Hongkongse binnenlandse zaken” en een “flagrante stelling vol met dubieus termen”.

Ook Taiwan krijgt meer aandacht

Opgemerkt: de dag ervoor werd er in het parlement een resolutie gestemd over de bescherming van het democratische eiland Taiwan. Dat land ligt al decennia overhoop met China. De Chinese overheid ziet het eiland als een rebelse provincie en zijn rechtmatig bezit. Maar Taiwan is inmiddels een volwassen democratie geworden met algemeen stemrecht en zelfs een wet die homokoppels toelaat om te trouwen.

In een nieuwsbrief van de Taipei Representative Office in Brussel (lees: de facto ambassade van Taiwan voor de EU en België) bedankte de Taiwanese delegatie het parlement. De resolutie, genaamd de “EU-NAVO-samenwerking in de context van trans-Atlantische relaties”, trekt dan ook hard van leer.

“Het Europese Parlement erkent dat de groeiende militaire en technologische assertiviteit en politieke druk van China moet beantwoord worden met een trans-Atlantische strategie. (…) We maken ons ook zorgen over het beleid van de Chinese Communistische Partij (…) jegens de Oeigoeren in Xinjiang en de Chinese bedreigingen tegen Taiwan”, staat er te lezen in de resolutie.

Of de acties van het parlement daadwerkelijk een paradigmaverschuiving zullen veroorzaken in het officiële EU-beleid valt nog te zien.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.