Europees gas noteert nieuw record nu aanbodproblemen toenemen

De aardgasprijzen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland stegen tot recordhoogten. Dat komt omdat de bezorgdheid over een krappe bevoorrading toeneemt terwijl de vraag stijgt.

Het Britse gasnet zal dinsdag naar verwachting te weinig voorraad hebben. Dat komt door onderbrekingen in de aanlevering van installaties in het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk heeft het land te kampen met een zwakke windproductie, waardoor er nog meer aardgas gebruikt werd om elektriciteit op te wekken.

Op hetzelfde moment raasde de orkaan Nicholas in Texas. Daardoor dreigden de faciliteiten voor vloeibaar aardgas te worden verstoord. Europese handelaars hadden gehoopt op die ladingen, aangezien ladingen uit Azië een seizoensgebonden schaarste doormaken.

Aardgastekort ook merkbaar in Europa

De Noorse aardgascapaciteit daalde tot het laagste niveau sinds juni als gevolg van een nieuwe ronde van onderhoud aan productiefaciliteiten.

Europese termijncontracten voor gas stegen in Nederland met 7 procent, tot 65,57 euro per megawattuur. Het Britse contract voor volgende maand steeg met maar liefst 6,9 procent, tot 163,81 pence per therm, een nieuw record.

De prijzen stegen zelfs toen de Russische energiestromen, via een belangrijke verbinding naar Duitsland, weer dichter bij een normaal niveau kwamen na anderhalve maand van lagere leveringen.

Lees ook: Aardgasprijzen schieten omhoog: wat betekent dat voor jouw gasfactuur?

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20