Aardgas is groene brandstof, zegt Europa: milieubeweging reageert “zeer bezorgd”

De Europese Commissie ziet een rol weggelegd voor aardgas in de overgang naar een klimaatneutrale economie. Dat staat in haar plan voor duurzame beleggingen. Aardgas is nochtans een fossiele brandstof die broeikasgassen veroorzaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Er is al maanden onenigheid onder de Europese lidstaten over hoe Europa aardgasprojecten moet classificeren. Aardgas produceert bij verbranding in energiecentrales ongeveer de helft minder koolstofdioxide (CO2) dan steenkool, maar ligt aan de basis van methaan, een bijzonder krachtig broeikasgas.

De Europese Commissie presenteerde dinsdag haar plannen over duurzame financiering (sustainable finance), die het raamwerk moeten vormen voor beleggingen zoals groene obligaties. Dat kadert in haar vorig jaar gelanceerde ‘Green Deal’. De Commissie wil daarbij een classificatiesysteem (EU taxonomy) uitwerken die duidelijkheid verschaft aan beleggers die willen investeren in duurzame projecten.

“Van steenkool naar aardgas”

In de teksten die de bevoegde eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Mairead McGuinness dinsdag presenteerden, wordt aardgas expliciet genoemd als een van de middelen “om broeikasgassen te verminderen, wat de transitie naar klimaatneutraliteit ondersteunt”.

De achterliggende redenering is dat steenkool, waar veel landen in Centraal- en Oost-Europa nog sterk van afhankelijk zijn, vervuilender is dan aardgas. Door een groen label op aardgas te plakken, hoopt de Commissie wellicht landen als Polen of Tsjechië te stimuleren om naar gas over te schakelen. Maar critici zien er de hand in van lobbyisten uit de gassector.

“Niet geloofwaardig”

Volgens milieu-organisaties, waaronder het Wereldnatuurfonds WWF, is het niet geloofwaardig om een fossiele brandstof als aardgas als “groen” of “duurzaam” te bestempelen, zelfs al is het maar voor een transitieperiode. Greenpeace verwijst naar het spectaculaire gaslek van vorige week in de Golf van Mexico.

Ook de consumentenorganisatie BEUC reageert ontgoocheld. BEUC-topvrouw Monique Goyens: “De welgekomen stap om groene beleggingen te bevorderen wordt overschaduwd door nieuws dat de Commissie nog steeds van plan is fossiel gas als groen te bestempelen. Het verbieden van gas staat bij deze strategie niet op het spel. Wat wel op het spel staat, is de verkeerde voorstelling van gas als duurzaam.”

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20