Europees consortium o.l.v Nokia moet kar gaan trekken voor 6G

Een nieuw Europees project moet het continent een leidende positie geven in de ontwikkeling van mobiele 6G-technologie. Terwijl de uitrol van 5G-netwerken nog in volle gang is, gaat het Finse Nokia een onderzoeksgroep onder de naam Hexa-X leiden.

Hexa-X gaat onderzoeken wat de voordelen van 6G moeten worden en welke technologieën daarvoor gebruikt kunnen worden. Behalve Nokia zijn onder andere het Zweedse Ericsson, het Franse Orange, Telefonica uit Spanje en het Duitse Siemens bij het project aangesloten. Daarnaast doen er acht Europese universiteiten mee. In totaal zijn er 25 deelnemers.

De onderzoeksgroep gaat zich op een aantal deelonderwerpen richten. Zo zal onderzocht worden hoe kunstmatige intelligentie kan worden ingezet om 6G-netwerken zo efficiënt mogelijk te maken, wordt er gekeken naar het minimaliseren van de klimaatimpact van de technologie en is er speciale aandacht voor privacy en beveiliging.

Subsidie

Hexa-X ontvangt subsidie van de Europese Commissie in het kader van het Horizon 2020-programma. Bedragen zijn niet bekendgemaakt. Het project zal naar verwachting 2,5 jaar lopen. De eerste commerciële toepassingen van 6G verwacht Nokia pas in 2030.

De uitrol van 5G komt pas mondjesmaat op gang, maar dat weerhoudt onderzoekers er niet van om toch al grondwerk te doen voor de opvolger van het snelle mobiele netwerk. Ook in de Verenigde Staten en in China wordt over 6G nagedacht, meldt Bloomberg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20