Europees-Amerikaanse vrede rond vliegtuigsubsidies lijkt in de maak

De Europese Unie en de Verenigde Staten lijken heel dicht bij ​​een oplossing voor hun aanslepend geschil over subsidies die de vliegtuigbouwers Airbus en Boeing hebben gekregen. Met een akkoord zou een mogelijke wederzijdse dreiging van miljarden dollars aan heffingen op de wederzijdse import kunnen worden vermeden en zouden goede transatlantische betrekkingen een aanzienlijke injectie kunnen krijgen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gezegd.

Het conflict rond de vliegtuigsubsidies sleept al zeventien jaar aan. Naar aanleiding van het eerste bezoek van Amerikaans president Joe Biden aan de Europese Unie lijkt nu echter een oplossing in de maak.

Hoop op doorbraak

‘De overeenkomst zou volgens waarnemers waarschijnlijk de vorm krijgen van een meerjarig akkoord over subsidielimieten’, aldus de Financial Times. ‘Een doorbraak zou in ieder geval een einde maken aan een dreiging van onzekerheid die over de luchtvaartsector hangt.’

‘Bovendien zou een akkoord vermijden dat Europese en Amerikaanse consumptiegoederen onder invloed van het geschil opnieuw met bijkomende heffingen zouden kunnen worden geconfronteerd.’

De heffingen werden in maart voor een periode van vier maanden opgeschort, nadat beide partijen een akkoord hadden bereikt om onderhandelingen over een mogelijke oplossing voor de vliegtuigsubsidies op te starten.

De onenigheid rond de subsidies voor het Amerikaanse Boeing en het Europese Airbus is een van de langstlopende conflicten in de geschiedenis van de World Trade Organization (WTO). ‘Beide partijen hebben erkend zich dergelijke conflicten – zeker in het kader van een streven naar een nauwere samenwerking tegenover het Chinese staatskapitalisme – steeds moeilijker te kunnen veroorloven’, zegt de Financial Times.

Trump

De problemen namen nog toe nadat de Verenigde Staten anderhalf jaar geleden de import van Europese goederen ter waarde van 7,5 miljard dollar met extra heffingen hadden belast. De Europese Unie reageerde vorig jaar met bijkomende importbelastingen op 4 miljard dollar aan Amerikaanse producten.

Beide maatregelen waren in overeenstemming met uitspraken van de World Trade Organization (WTO). De twee partijen hebben van die uitspraken gedurende het hele dispuut gebruik gemaakt om hun gelijk te claimen. Tegelijkertijd werd de tegenpartij ervan beticht de besluiten van de internationale handelsorganisatie naast zich neer te leggen.

De Financial Times merkt wel op dat de waarschijnlijke overeenkomst over de vliegtuigsubsides niet alle handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zal wegnemen.

‘Er zijn immers nog altijd de heffingen op de invoer van Europees staal en aluminium in de Verenigde Staten, opgelegd door voormalig Amerikaans president Donald Trump’, aldus de krant. ‘De Europese Unie heeft vorige maand gezegd als gebaar van goede wil af te zien van tegenmaatregelen tegenover die sancties.’

‘Ook moeten de twee partijen nog altijd een oplossing vinden voor hun meningsverschillen over de introductie van digitale belastingen.’

Meer