Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 31 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Conflict Airbus-Boeing: Europese Unie krijgt toelating voor invoerheffing op 4 miljard dollar Amerikaanse producten

Logo Business AM
Economie

30/09/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Insolventie dreigt voor 197 luchthavens. - Tass/Sipa USA

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de Europese Unie toestemming gegeven om extra heffingen op te leggen op de import van een aantal producten uit de Verenigde Staten. De sancties hebben een waarde van 4 miljard dollar. Dat zeggen bronnen aan het persbureau Reuters.

De toezegging biedt de Europese Unie volgens hen de kans om vergeldingsmaatregelen te nemen tegen subsidies die de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing van de regering van de Verenigde Staten krijgt.

De Amerikaanse regering had vorig jaar al aangekondigd op een pakket van 7,5 miljard dollar Europese goederen importheffingen te introduceren als vergelding voor de staatssteun die de Europese vliegtuigbouwer Airbus in Europa genoot. Het nieuwe standpunt van de Wereldhandelsorganisatie moet nog wel officieel worden bevestigd.

Zestien jaar

De Verenigde Staten en de Europese Unie zitten al zestien jaar gevangen in wederzijdse conflicten over beweerde illegale staatssteun aan hun onderscheiden vliegtuigbouwers. ‘In zijn totaliteit vormt het knelpunt zelfs het grootste handelsdispuut dat in het wereldwijde bedrijfsleven is gecreëerd,’ klinkt het.

Het officiële standpunt van de Wereldhandelsorganisatie zal over enkele weken bekend worden gemaakt. Geen enkele betrokken partij heeft tot nu toe gereageerd. Alleen Boeing wierp op dat Airbus zich nog steeds koppig blijft opstellen en weigert het dispuut te helpen oplossen.

Vertegenwoordigers van beide zijden in het conflict zeggen dat nieuwe Europese invoerheffingen op Amerikaanse producten wellicht niet moeten verwacht worden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, begin november, achter de rug zijn.

Daarbij wordt door sommige partijen opgemerkt dat de Europese Unie zal proberen te vermijden in de bittere Amerikaanse presidentscampagne nog meer olie op het vuur te gooien.

Claims

De verwachting is echter dat beide partijen in het dispuut de overwinning zullen proberen op te eisen. De Amerikanen zullen wellicht betogen dat zij de hoogste heffingen mogen opleggen. De Europese Unie zal dan wellicht op zijn beurt wijzen naar eerdere heffingen ter waarde van 4,2 miljard dollar die al op Amerikaanse goederen waren toegestaan.

Die sancties zijn een reactie op Amerikaanse exportsubsidies. Daardoor zouden de totale Europese heffingen op Amerikaanse producten tot 8,2 miljard dollar kunnen oplopen. De Verenigde Staten zullen vervolgens echter waarschijnlijk aanvoeren dat het eerste Europese pakket niet meer mag worden meegerekend, aangezien de betrokken regelgeving inmiddels is afgeschaft.

Analisten zeggen dat het nieuwe standpunt van de Wereldhandelsorganisatie de mogelijkheid zou kunnen bieden om een einde te maken aan een aanslepend dispuut. ‘Beide partijen hebben tot nu toe steeds gezegd bereid te zijn een uitweg uit het knelpunt te zoeken, terwijl de tegenpartij er steevast werd van beschuldigd een mogelijke oplossing te blokkeren.’

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks