Europeanen denken dat hun regeringen de klimaatdoelen niet zullen halen

Een meerderheid van de burgers van de Europese Unie denkt dat hun regering er niet in zal slagen de klimaatverandering aan te pakken. Europeanen beschouwen de klimaatcrisis als de grootste uitdaging van de eeuw. Dat blijkt uit een enquête die de Europese Investeringsbank (EIB) heeft gepubliceerd.

Van de 27.700 respondenten in de 27 EU-landen zei 58 procent te geloven dat hun land er niet in zal slagen de CO2-uitstoot tegen 2050 drastisch te verminderen, zo blijkt uit de klimaatenquête.

Het gebrek aan vertrouwen van de EU-burgers in de klimaatgeloofsbrieven van hun regeringen staat in contrast met hun eigen steun voor een strenger beleid. In de enquête gaf 70 procent van de EU-respondenten aan voorstander te zijn van maatregelen die veranderingen in het gedrag van mensen opleggen om de uitstoot aan te pakken.

Vliegreizen

Een grote meerderheid, 87 procent van de respondenten, was “volledig” of “enigszins” voorstander van het vervangen van korteafstandsvluchten door treinen. Zo’n 69 procent zei dan weer voorstander te zijn van een belasting op de meest vervuilende producten.

“In de aanloop naar COP26 zijn deze eisen van het publiek een duidelijke toestemming voor ons om onze inspanningen op te voeren en de groene overgang te versnellen”, zegt Ambroise Fayolle, een van de vicevoorzitters van de EIB. Daarmee verwijst hij naar de VN-klimaattop in Schotland, die zondag van start gaat.

Ondertussen is 81 procent van de EU-burgers het erover eens dat klimaatverandering de grootste uitdaging van de eeuw is. Zo’n 75 procent zegt zich meer zorgen te maken over de klimaatcrisis dan hun regeringen.

De meest ambitieuze doelstellingen van de grote economieën

De EIB-enquête werd gehouden in augustus en september, nadat verwoestende bosbranden en dodelijke overstromingen voor veel Europeanen de realiteit van de klimaatverandering onderstreepten.

De klimaatdoelstellingen van de EU behoren tot de meest ambitieuze van de grootste economieën ter wereld. Het blok heeft zich er wettelijk toe verbonden zijn netto-emissies tegen 2050 tot nul te herleiden en ze dit decennium snel te verminderen.

Die doelstellingen gelden voor de totale uitstoot van de EU, hoewel landen als Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Ierland ook nationale doelstellingen hebben vastgesteld om hun netto-uitstoot tot nul te herleiden.

EU-beleidsmakers onderhandelen momenteel over nieuwe maatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen, waaronder hogere belastingen op vervuilende brandstoffen en een nieuwe koolstofmarkt. Allemaal voorstellen die op weerstand stuiten van landen die vrezen dat het publiek zich zal verzetten tegen maatregelen die de kosten voor gezinnen zouden verhogen.

(evb)

Meer