Europa wil muren verder optrekken en China weghouden van gevoelige technologie

Europa wil muren verder optrekken en China weghouden van gevoelige technologie
Ursula von der Leyen & Xi Jinping – Thierry Monasse, Jade Gao – Pool/Getty Images

Op dinsdag maakte de Europese Unie plannen bekend, waarin ze uit de doeken doet hoe ze “risico’s die voortvloeien uit bepaalde economische stromen willen minimaliseren, in de context van toegenomen geopolitieke spanningen en versnelde technologische verschuivingen, met behoud van maximale niveaus van economische openheid en dynamiek”.

Waarom is dit belangrijk?

In de tekst worden geen landen bij naam genoemd, maar het is duidelijk dat de plannen gericht zijn op China en Rusland.

In het nieuws: Protectionisme in de EU gaat verder.

Europa wil haar knowhow en technologische expertise binnenshuis houden, of toch zeker uit de handen van mogelijk vijandige naties. Politico heeft het over supercomputers, artificiële intelligentie en microchips.

  • “De strategie is land agnostisch”, zei het hoofd van de EU concurrentiechef Margrethe Vestager tijdens een persconferentie. Al zal de strategie een geopolitieke lens gebruiken bij het beoordelen van de risico’s.
  • “We kunnen leveringsafhankelijkheden van een systemische rivaal niet op dezelfde manier behandelen als de afhankelijkheid van een bondgenoot.” Het risico om te afhankelijk te zijn van China werd op de jongste bijeenkomst van de G7 ook uitvoerig besproken.
  • Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, benadrukte dat China nog steeds een belangrijke partner is in het oplossen van de uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering. Josep Borrell, EU hoofd van Buitenlandse Zaken, zei dat de EU “niet in een confrontatiestemming” is met China.

Screening

De Europese Unie zal strenger zijn op drie vlakken.

  • Een herziening van haar screening op inkomende investeringen. Meer concreet is dit bijvoorbeeld wanneer buitenlandse bedrijven een Europees bedrijf willen overnemen.
  • Meer samenwerking op het gebied van exportcontroles. Hier zal de EU erop toezien dat er geen belangrijke technologie, bijvoorbeeld wapens, geëxporteerd wordt, die de Unie liever niet deelt.
  • Extra screening op vlak van uitgaande investeringen. Dit punt is voor Europese bedrijven het meest vervelende. Dat zou betekenen dat de Unie zich kan bemoeien met de bedrijfskeuzes op vlak van bijvoorbeeld outsourcing. Als de EU een risico ziet, kan die een rood licht geven.

Nog even

  • Het voorstel van de Europese Unie is nog niet meer dan dat: een concept dat nog op de tekentafel ligt. Er zijn verschillende stemmen die aanmanen om geen overhaaste beslissingen te nemen.
  • Een niet nader genoemde diplomaat uit een EU-land zei aan Politico dat de EU duidelijk rekening heeft gehouden met enkele bezorgdheden van enkele grote landen uit het blok. “We hebben nog wat tijd nodig om hierover na te denken.”
  • Ook Europese bedrijven zijn voorlopig nog sceptisch. Business Europe, een bedrijfsorganisatie, gaf aan sterke bewijzen te willen van zien van risico’s vooraleer ingegrepen wordt door de EU.
  • Het vernieuwde initiatief wordt verwacht tegen het einde van het jaar. (as)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.