Europa start onderzoek naar Visa: ‘Bedrijf krijgt witwassen niet onder controle op zijn platform’

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de betaalgigant Visa omdat hij moeite zou hebben om witwassen op zijn platform tegen te gaan. Dat schrijft de Britse krant The Times. Eerder was het bedrijf ook al beschuldigd van concurrentievervalsing.

Visa geeft aan kleine fintechbedrijven de mogelijkheid om digitale portefeuilles te ontwikkelen op zijn platform. Ze moeten daarvoor, uiteraard, voldoen aan de wetgeving rond fraude en witwassen van geld, maar daar zou het schoentje nu wringen.

Het betaalbedrijf maakte in zijn laatste kwartaalrapport bekend dat Europa een onderzoek heeft ingesteld, maar geeft daar geen verdere details over. The Times kon echter achterhalen dat wetgevers zich vragen stellen bij de witwasregels van Visa. De groep zou niet genoeg in staat zijn om witwassen en fraude te weren op haar platform. Meer is er nog niet geweten over het onderzoek.

Commissies

Eerder werd Visa ook al beschuldigd van concurrentievervalsing. Het Amerikaanse Euronet, een verdeler van elektronische betaalsystemen, klaagde de techreus in december vorig jaar aan omdat zijn commissies voor het gebruik van betaalautomaten ingaan tegen de concurrentieregels. Euronet wil een schadevergoeding en vraagt een onderzoek zodat Visa die praktijken niet meer kan voortzetten.

Ook de Australische fintechspeler iSignthis beschuldigde Visa er al van kleine bedrijven de toegang tot bepaalde gegevens te ontzeggen, volgens The Times.

‘We werken samen met een hoop verschillende fintechs en start-ups’, reageert een woordvoerder van Visa in Amerikaanse media. ‘We verwelkomen nieuwe oplossingen en nieuwe manieren om elektronisch te betalen, maar we bewaken steeds de veiligheid en het gebruiksgemak dat onze klanten verwachten van ons.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20