Europa legt Wit-Rusland sancties op en vraagt nieuwe verkiezingen

De Europese Unie ‘zal sancties opleggen aan een substantieel aantal mensen’ in Wit-Rusland die verantwoordelijk zijn voor de vervalste verkiezingsuitslag. Dat meldt Europees president Charles Michel woensdag.

‘De Europese Unie erkent de verkiezingsuitslag in Wit-Rusland niet’, klonk het via een virtuele persconferentie. ‘De verkiezingen waren niet vrij en niet eerlijk. We staan volop achter het recht van de Wit-Russen om zelf over hun toekomst te beslissen’, zei Michel. Hij wil dus nieuwe verkiezingen in het land. Er zullen ook sancties volgen, maar wat die inhouden, is nog niet duidelijk.

De aankondiging kwam na een videconferentie met de leiders van de 27 Europese lidstaten.

Protest

Wit-Rusland is al enkele dagen het toneel van hevige protesten. Vorige week maandag werd in het land de zittende president Alexander Loekasjenko herverkozen met een monsterscore van 80 procent. Hij haalde het daarmee van zijn uitdaagster Svetlana Tichanovskaja die officieel maar 7 procent haalde.

Meteen rezen echter serieuze twijfels over de uitslag. Er heeft sinds 1995 nog nooit een eerlijke verkiezing plaatsgevonden in Wit-Rusland. Loekasjenko wordt dan ook geregeld ‘de laatste dictator van Europa’ genoemd.

Bezwaar

Al een week lang komen duizenden mensen elke dag op straat om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Het lijkt er dus niet meteen op dat Loekasjenko effectief de steun had van het grootste deel van de bevolking.

Tichanovskaja, een 37-jarige leerkracht Engels, tekende dan ook bezwaar aan tegen de uitslag, maar moest meteen daarna vluchten naar Litouwen omdat haar anders een arrestatie te wachten stond. Ze vroeg de EU enkele dagen geleden om de uitslag te erkennen als ‘frauduleus’ en stappen te ondernemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20