Wit-Russische oppositieleidster duikt onder in Litouwen

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja heeft een veilig onderkomen gevonden in buurland Litouwen, nadat ze maandag bezwaar had aangetekend tegen de verkiezingsuitslag in haar land.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken maakte het nieuws over haar vlucht dinsdagochtend bekend op Twitter. Zondag nam de 37-jarige leerkracht Engels het op tegen de zittende president Loekasjenko. Ze haalde minder dan 10 procent van de stemmen, terwijl de ‘laatste dictator van Europa’ een stalinistische overwinning van 80,23 procent boekte. Belangrijk om te vermelden is dat zowat iedereen deze uitslag betwist.

Het is vrijwel zeker dat Loekasjenko zijn zesde termijn als president van Wit-Rusland zelf in de steigers zette via een grootschalige fraude. Zeker twintig kiesdistricten deelden uitslagen waaruit bleek dat Tichanovskaja meer dan 70 procent van de stemmen achter haar naam kreeg. Ook een exitpoll onder ruim 50.000 kiezers heeft het over een afgetekende zege, schrijft de Nederlandse krant De Volkskrant.

Arrestatie?

Maandag had Tichanovskaja bezwaar aangetekend tegen de verkiezingsuitslag en Loekasjenko opgeroepen tot een vreedzame machtsoverdracht. Pas als hij zich bereid toont om op te hoepelen, zullen de demonstraties stoppen, kondigde de oppositieleidster aan. Na haar uitspraken verdween ze urenlang van de radar en nu is duidelijk dat ze het land verlaten heeft. Het is onduidelijk wat de reden voor die vlucht is. Mogelijk stond haar een arrestatie te wachten.

EPA

Al twee nachten op rij is het behoorlijk onrustig in Wit-Rusland. Telkens komt het tot confrontaties tussen demonstranten en de ordediensten. De troepen drijven betogers uiteen met traangas en rubberkogels. Intussen is er één dode te betreuren. Volgens de autoriteiten vielen er verder 87 gewonden, onder wie 39 agenten. ‘Ze proberen chaos te orkestreren’, reageerde Loekasjenko op demonstraties. ‘Maar ik heb al gewaarschuwd: er komt geen revolutie.’

EPA

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20