Europa krijgt megafabriek voor oneindige recyclage van petflessen

Het Franse nutsconcern Suez en het Canadese technologiebedrijf Loop Industries hebben een akkoord gesloten om in Europa een nieuwe fabriek voor de recyclage van plastic te bouwen. Die zou 4,2 miljard flessen per jaar kunnen verwerken. Daarmee zou de site de grootste recyclage-fabriek van de hele wereld worden. In principe zou de fabriek bovendien een oneindige recyclage-cyclus mogelijk maken.

De opstart van de fabriek, die over drie jaar operationeel zou moeten zijn, zou de uitstoot van koolstofdioxide met 180.000 ton per jaar moeten kunnen verminderen. Midden volgend jaar zou een definitieve beslissing over de locatie van de nieuwe fabriek worden genomen.

Loop heeft naar eigen zeggen een technologie ontwikkeld te hebben die het mogelijk maakt om gebruikte flessen uit polyethyleentereftalaat (pet) weer tot hun fundamentele bestanddelen af te breken. Die moleculen kunnen daarop weer in het nieuwe productieproces worden ingezet.

‘Het eindproduct kan niet worden onderscheiden van plastic dat rechtstreeks op basis van fossiele brandstoffen is vervaardigd,’ aldus Loop. ‘In principe kan daardoor een oneindige recyclage worden opgezet.’ Alleen contaminatie van de verzamelde petflessen zou voor verlies kunnen zorgen.

Europa

Loop en Suez, dat al meer dan een decennium ervaring met recyclage heeft, willen met het initiatief inspelen op het streven van de Europese Unie om het gebruik van plastic te beperken. ‘Europa heeft in de strijd tegen de productie van plastic op basis van petroleum de leiding genomen,’ betoogt Daniel Solomita, topman van Loop Industries.

‘Door een strengere regelgeving en fiscale heffingen toont Europa op welke manier aan de overgang naar een meer circulaire economie kan worden gewerkt. Onze technologie creëert de infrastructuur die landen nodig hebben om hun plastic afval te kunnen elimineren en hun recyclage-percentages te verhogen. De technologie creëert de mogelijkheid om oneindig te recycleren, zonder aan kwaliteit in te boeten.’

Europa consumeert ongeveer 5,5 miljoen ton pet-plastic per jaar. Momenteel wordt minder dan 7 procent van dat volume gerecycleerd. Pet-plastic wordt gebruikt voor de productie van onder meer flessen, verpakking, tapijt en textiel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20