‘Schurk onder verpakkingen’ verdwijnt: Pringles krijgt nieuwe recycleerbare buis

De kenmerkende verpakking van het bekende chipsmerk Pringles krijgt een nieuw ontwerp, na de jarenlange kritiek dat het bijna onmogelijk is om de buis te recycleren. De vorm blijft behouden.

Momenteel bestaat de buis uit een allegaartje aan materialen: een metalen frame, een plastic dop, karton aan de buitenkant en folie erin om alles vers te houden. Weinig verbazend dat de Britse The Recycling Association de buis ‘de schurk onder verpakkingen’ noemt. ‘Vanuit het oogpunt van recyclage is de Pringles-buis een bastion van slecht ontwerp geweest’, vertelt Simon Ellin van de organisatie aan de Britse openbare omroep.

Kellogg, de eigenaar van het chipsmerk, wil nu tegemoet komen aan die kritiek. De ontbijtgranenproducent voert testen uit met een nieuwe buis, die voor 90 procent uit papier en 10 procent uit plastic bestaat. Dat laatste is cruciaal, want er is een barrière nodig om het voedsel te beschermen tegen zuurstof en vocht. Wat betreft het deksel gebeuren er testen met een plastic en een papieren variant. Beide zijn recycleerbaar.

Het heeft een jaar geduurd om de nieuwe verpakkingen uit te werken. Om de productie van Pringles op peil te houden, produceert Kellog in Europa alleen al drie miljoen buizen per dag. Volgens milieuactivisten lijkt een ingreep als deze triviaal, maar op grote schaal betekent het een significante vermindering van de afvalberg.

Of de papieren variant van de kenmerkende buis ook binnenkort in België te verkrijgbaar wordt, is nog niet geweten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20