Maandag moet het rond zijn: het nieuwste pakket Europese sancties tegen Rusland. Niet toevallig op de dag dat Poetin zijn grote overwinningsparade van de Tweede Wereldoorlog plant, traditioneel een belangrijk moment in Rusland.
- Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde deze week al aan dat het “vooral Rusland pijn moet doen”, en niet de “eigen mensen treffen”. Hij onderstreepte vooral de nieuwste financiële sancties tegen Russische banken. Sberbank, veruit de grootste in Rusland, zal uit het internationale betalingssysteem SWIFT gegooid worden: meteen kunnen een pak Russen dan nog erg moeilijk internationale transacties doen.
- Europa gaat ook verder op de wat controversiële weg door Russische media compleet te bannen. Eerder werden Russia Today en Sputnik al van de Europese tv-zenders gegooid. Daar komen nu nog drie zenders bij: TV Centre International, Rossiya RTR/RTR Planeta en Rossiya 24/Russia 24. Het blijft een bedenkelijke discussie: op basis van welke inhoudelijke of journalistieke criteria roept men censuur in? Want die deur openzetten, roept ook binnen de media vragen op.
- Maar het meest besproken en omstreden aspect van het zesde pakket is ongetwijfeld het olie-embargo: de EU wil de import van Russische olie over zes maanden aan banden leggen. Alle afgeleide producten van olie krijgen één jaar tijd. Ook het transporteren van Russische olie met Europese schepen wordt verboden.
- Maar er zijn al allerlei achterpoortjes voorzien: vier Oost-Europese landen liggen dwars, omdat ze zelf erg afhankelijk zijn van Russische crude. En los van Hongarije, dat systematisch wat dwarser ligt, zijn daar ook Slovakije, Bulgarije en Tsjechië bij, nochtans landen die fanatiek Oekraïne steunen. Hongarije en Slovakije kregen al een uitstel van 1 jaar, om de oliekraan dicht te draaien, maar eisen meer. Vermoedelijk zal het dus gaan over het aantal jaren uitstel dat elk van hen bedingt.