De Europese Commissie gaat akkoord met een lening van 290 miljoen euro door de Belgische overheid aan de noodlijdende vliegtuigmaatschappij Brussels Airlines.
‘Brussels Airlines is belangrijk voor België op vlak van werkgelegenheid en verbindingen met het buitenland’, zegt Margrethe Vestager, vicevoorzitter van de Europese Commissie. ‘De luchtvaartmaatschappij heeft ontzettende verliezen geleden door de reisrestricties die België en andere landen hadden afgekondigd. Met dit steunpakket zal de overheid het bedrijf de liquiditeit geven om deze crisis door te komen.’
Het steunpakket bestaat uit een lening van 287 miljoen euro en een eenmalige kapitaalinjectie van 3 miljoen euro. In ruil krijgt de Belgische regering twee zitjes in de raad van bestuur van Brussels Airlines. En als de lening niet terugbetaald geraakt, krijgt België de luchtvaartmaatschappij in handen. Brussels Airlines is nu volledig in bezit van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.
Lufthansa
Ook Lufthansa, dat zelf in de problemen is gekomen door de coronacrisis, zou 170 miljoen euro bijleggen. Die bereikte eerder al een akkoord met de Duitse regering over een plan van 9 miljard euro waarbij de regering 20 procent van het bedrijf in handen krijgt. Dat is opvallend, want in België bleven de onderhandelingen aanslepen omdat Lufthansa-baas Carsten Spohr niet wou weten van politieke inmenging.
In ruil voor de steun moest Brussels Airlines beloven dat het geld niet naar andere bedrijven in de groep zou vloeien, dat Brussels Airlines in alle opzichten een Belgische merk blijft en dat de langeafstandsvloot wordt uitgebouwd. Voor dat laatste werden al stappen ondernomen.