Europa heeft minstens tien technologieleiders met waarde van 100 miljard euro nodig

De technologiesector van de Europese Unie moet tegen eind dit decennium minstens tien ondernemingen met elk een waarde van minstens 100 miljard euro herbergen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron gezegd tijdens een ontmoeting met het collectief Scale-Up Europe, dat aanstuurt op de creatie van Europese bedrijven die zich tot leiders op de wereldwijde digitale markt zouden kunnen opwerken.

De Franse regering heeft eerder al gezegd tegen midden dit decennium zelf minstens vijfentwintig unicorns – jonge technologiebedrijven met een waarde van minstens 1 miljard dollar dollar – te zullen lanceren. Momenteel telt Frankrijk twaalf unicorns. De bekendste daarvan zijn Blablacar, Deezer en Doctolib.

Digitaal ecosysteem

‘Europa moet een sterker digitaal ecosysteem uitbouwen’, benadrukte Emmanuel Macron. ‘Ondernemers moeten regeringen tot een grotere efficiëntie aanzetten.’ Scale-Up Europe, een collectief van investeerders en ondernemers, heeft daarvoor een rapport met eenentwintig aanbevelingen opgesteld. 

Onder meer wordt daarbij aangestuurd op een ecosysteem dat de introductie van technologiebedrijven op de Europese beurzen moet stimuleren. Tevens zou Europa volgens hen voor Europees talent een beschermend statuut van technologie-werker moeten worden uitgebouwd.

Dat statuut zou onder meer een gestandaardiseerd contract omvatten, terwijl de sociale rechten van de werknemers over alle lidstaten van de Europese Unie zouden moet gelden. Verder moet volgens het rapport de geografische mobiliteit van dergelijk talent worden ondersteund. 

Technologie-visum

Scale-Up Europe vraagt verder ook voor een gestandaardiseerd raamwerk voor de overdracht van patenten. Dat moet volgens het collectief de technologie-overdracht vanuit de universiteiten naar de industrie en vanuit startups naar grote bedrijven bevorderen.

Daarnaast werd ook de invoering gevraagd van een belastingkrediet voor Europese bedrijven die in Europese startups zouden investeren.

Tijdens de ontmoeting met Scale-Up Europe riep Emmanuel Macron op een Europees technologie-visum te creëren om gemakkelijker buitenlands talent te kunnen aantrekken.

Er moeten volgens de Franse president eveneens inspanningen worden gedaan om meer investeringen van institutionele partijen aan te trekken voor de creatie van activiteiten die als pijlers voor de technologie van de toekomst worden geïdentificeerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20