“Europa bevestigt Poetins oordeel dat met de Europeanen geen rekening hoeft worden gehouden omdat het een verdeeld en laf stelletje is”

“Rusland probeert de veiligheidsstructuur in Europa stap voor stap te ontmantelen door de druk die het nu aan het opbouwen is. Wanneer iemand meer dan 100.000 troepen inzet aan de grens van een ander land, en in het midden van Europa, dan is dat een kruitvat. Je moet verwachten dat het ook explodeert. Poetin is Europa aan het testen. En daarmee, ook altijd Duitsland.” Dat zegt voormalig Duitse minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel in een gesprek met de Global Briefing-podcast op The Pioneer.

Volgens Gabriel is het Poetin niet alleen om Oekraïne te doen, maar om de herordening van Europa. “We zijn getuige van de terugkeer van een politiek van invloedssferen. Rusland probeert de veiligheidsstructuur in Europa stap voor stap te ontmantelen. Dat doet het door nu druk op te bouwen. Poetin registreert heel precies dat Europa momenteel geen zwaartepunt heeft. Ten tijde van het duo Merkel-Hollande bij de eerste Oekraïnecrisis was dat wel het geval.”

De voormalige vicekanselier verdedigt de oostwaartse uitbreiding van de NAVO. “Als men onder veiligheid de territoriale integriteit verstaat, de onschendbaarheid van grenzen en het afzien van geweld, dan is er voor Rusland geen gevaar gekomen van het Westen, van Europa en ook niet van de NAVO.“

Waar zijn de Europeanen als het over Europa gaat?

In Genève zijn maandag onderhandelingen van start gegaan. Gabriel verwondert zich over het feit dat bij de onderhandelingen tussen de Russen en de Amerikanen de Europeanen niet betrokken zijn.

“Ik vind het vreemd dat over een Europees probleem wordt onderhandeld door de Amerikaanse president en dat de Europeanen niet aan de onderhandelingstafel zitten. Maar nog vreemder is het feit dat iedereen in Europa blij is dat de Amerikanen “de kastanjes voor ons uit het vuur halen”. Dat terwijl geen enkele Europeaan het aandurft een Europees standpunt in te nemen. Wat als er straks een andere Amerikaanse president is en die zegt: ‘Oekraïne, dat is ons probleem niet.'”

Gabriel vat samen hoe hij de zaken zou aanpakken: “Rusland, we willen graag met u praten over ontspanning. Maar in de eerste plaats moet u uw troepen terugtrekken. En in de tweede plaats, als u dat niet doet en militair ingrijpt, dan zullen wij Europeanen de consequenties trekken. We zullen alle energierelaties met jullie stopzetten. Wij zullen een hoge prijs betalen omdat wij ons aardgas en aardolie elders moeten halen. Maar we zullen niet werkeloos toezien terwijl jullie oorlog voeren in Europa. “

Gabriel adviseert Europa in geval van een Russische invasie ondubbelzinnig en hard te reageren. “Europa kan niet anders dan zijn energiebetrekkingen met Rusland drastisch verminderen, zo niet tot nul reduceren. Er wordt altijd beweerd dat dit niet mogelijk is. Natuurlijk kan dat, maar het kost een hoop geld.”

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.