Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Euro noteert op laagste niveau in 33 maanden

Logo Business AM
Markten

13/02/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Isopix

De euro noteert op zijn laagste niveau sinds 2017 nu financiële markten rekening lijken te houden met een verdere verlaging van de belangrijkste rentevoet in de eurozone.

De euro is vrijdag nog 1.0838 dollar waard, zijn laagste notering in ruim 33 maanden.

Analisten verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) in 2020 de rente opnieuw met 10 basispunten zal verlagen tot – 0,6%, wat de eenheidsmunt verder zou verzwakken. Dat zou in april of in juni gebeuren, op voorwaarde dat de economische indicatoren zwak blijven. De ECB zou op die manier de groeivertraging willen opvangen die de al zwak presterende economie van de eurozone dreigt te ondervinden van het coronavirus.

De daling is vooral het gevolg van de slechte resultaten die de eurozone de voorbije dagen moest publiceren. De industriële productie noteert op zijn laagste niveau in 4 jaar, terwijl de productie in december met 2,1% daalde. Vooral Duitsland blijft het zorgenkind.

Coronavirus

Het coronavirus zou wel eens de zwarte zwaan van 2020 kunnen worden, nochtans het jaar waarin werd verondersteld dat Duitsland zijn zorgen achter zich zou laten. De eerste gevolgen van het virus worden dan ook al zichtbaar. Zowel in Japan, Zuid-Korea en Europa komen de toeleveringsketens van autoproducentenstilaan in de problemen, wat uiteindelijk tot een productiestilstand kan leiden.

Ook de aanhoudende sterke prestatie van de Amerikaanse economie speelt de euro parten. Omdat de rentevoeten elders hoger liggen is ook sprake van een transfer van geld uit de eurozone naar andere landen in het algemeen en naar de Verenigde Staten in het bijzonder. Deze kapitaalvlucht, die in 2013 begon, ligt mee aan de basis van de ononderbroken ontwaarding van de euro, die nu al meer dan 10 jaar duurt.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president