Euforie op Wall Street duurt voort

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan dinsdag opnieuw flink hoger, na beter dan verwachte resultaten van de detailhandelsverkopen en hoopgevend nieuws voor een potentiële behandeling voor het coronavirus. Ook plannen om 1.000 miljard te investeren in openbare werken en infrastructuur dragen bij tot de euforie op Wall Street.

The Dow Jones Industrial Average gaat 526 punten hoger, een winst van 2,04 procent. Ook de S&P 500 en de techbeurs Nasdaq gaan respectievelijk 1,9 en 1,75 procent hoger.

Vroeg op de ochtend kwam de regering met de aankondiging dat de detailhandelsverkopen in mei met 17,7 procent waren gestegen. Dat is meer dan dubbel zoveel als de 7,7 procent die analisten hadden ingeschat. Verschillende van die analisten maken nu gewag van een V-vormig herstel.

‘De stijging is twee keer groter dan verwacht en de grootste klim ooit, na de diepste daling ooit in april. De Amerikaanse retailverkoop zit wel nog steeds 8 procent onder het niveau van februari. Dat duidt erop dat het herstel van de consumptie nog maar gedeeltelijk is’, zegt het studiebureau Oxford Economics.

De beurzen reageerden ook enthousiast op het bericht dat een goedkoop en massaal beschikbaar medicijn op basis van steroïden de sterftegraad bij de ergste gevallen van Covid-19-patiënten reduceert. Het zou het eerste levensreddende geneesmiddel zijn om de ziekte te behandelen. Covid-19 heeft ondertussen wereldwijd bijna een half miljoen levens geëist.

Opmerkelijk genoeg was het FED-voorzitter Jay Powell die de pret enigszins drukte. Hij zei dat de centrale bank zijn aankopen van bedrijfsobligaties zou baseren op de marktomstandigheden, eerder dan overgaan tot blinde aankopen. Ook het nieuws over nieuwe gevallen van coronavirus in Peking drukte de pret. De Dow moest uiteindelijk nog 300 punten prijsgeven van de 840 punten winst die bij opening waren opgemeten.

Olie  gaat 2,67 procent hoger. Een vat WTI-olie kost nu 38,11 dollar. Goud stijgt 0,45 procent hoger tot 1.735 dollar per ounce. De euro moet 0,5 procent inleveren en kost dinsdagavond 1,1259 dollar. De bitcoin gaat een kwart procent hoger en kost nu 9.501 dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20